18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makowiec na piernikowym biszkopcie

Robert Orzechowski
http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Makowiec na piernikowym biszkopcie. Lubię makowiec i lubię piernik. Nie przepadam za pieczeniem. To jest porcja na blaszkę ok 30 x 20 cm.

Makowiec na piernikowym biszkopcie

Czas :1 godzina + stygnięcie

Składniki:
Ciasto :
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika ( zależy jak jest aromatyczna)

Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
1 kostka masła ( 20 dag )
2 budynie śmietankowe
1/3 szklanki wody

Polewa czekoladowa:
6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody
1/4 kostki masła
3 tabliczki czekolady mlecznej

Do dekoracji;
wiórki kokosowe
kolorowa posypka
orzechy włoskie połówki

Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek.
Ubić mocną pianę z białek i cukru.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia.
Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki miksując cały czas.
W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku.
Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .
Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Wlać ciasto.
Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić ostrożnie na pół jak na tort.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło.
Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie.
Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje.
Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią gorącą masę makową.
Przykryć drugą połówką ciasta.
Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać.
Wylać na ciasto i rozsmarować.
Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi.
Można dekorować połówkami orzechów włoskich.
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin (a jeszcze lepiej 24 godziny)

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto