Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Masz problemy z sercem i nie wiesz, co jeść? Te zdrowe potrawy idealnie się sprawdzą. Polacy je uwielbiają!

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Chore serce może być obciążone przez nieodpowiednie jedzenie. Często mówi się o tłustych mięsach będących źródłem złego cholesterolu. Polacy oprócz jedzenia takich mięs mają jednak w jadłospisie różnego rodzaju surówki, które okazują się znakomicie działać na zdrowie naszego serca. W jaki sposób? I co jeszcze warto dodać do codziennej diety?
Chore serce może być obciążone przez nieodpowiednie jedzenie. Często mówi się o tłustych mięsach będących źródłem złego cholesterolu. Polacy oprócz jedzenia takich mięs mają jednak w jadłospisie różnego rodzaju surówki, które okazują się znakomicie działać na zdrowie naszego serca. W jaki sposób? I co jeszcze warto dodać do codziennej diety? Pixabay
Chore serce może być obciążone przez nieodpowiednie jedzenie. Często mówi się o tłustych mięsach będących źródłem złego cholesterolu. Polacy oprócz jedzenia takich mięs mają jednak w jadłospisie różnego rodzaju surówki, które okazują się znakomicie działać na zdrowie naszego serca. W jaki sposób? I co jeszcze warto dodać do codziennej diety?

Spis treści

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

od 16 lat

Cholesterol i nadciśnienie to zmora Polaków? Można jej przeciwdziałać!

Coraz więcej Polaków ma problem ze zbyt wysokim cholesterolem, a także i nadciśnieniem. Złogi złego tłuszczu powoduje m.in. zwiększenie ciśnienia tętniczego, a także zagrożenie zdrowia, czasem nawet życia. Na szczęście z łatwością możemy zadbać o to, aby nasza codzienna dieta przeciwdziałała temu problemowi. Jednym z rozwiązań jest jedzenie czegoś, co dla wielu Polaków jest naturalnym i oczywistym elementem obiadu. Mowa oczywiście o surówce, która pomoże oczyścić organizm ze złogów tłuszczu, a także skutecznie obniży ciśnienie.

Prosta i szybka surówka, która poprawi sytuację naszego serca

W celu przygotowania regulującej ciśnienie i cholesterol surówki wystarczy zaopatrzyć się w zaledwie dwa składniki, która znajdują się niemalże w każdej polskiej kuchni. Są to ogórki i cebula. Przygotowanie surówki jest banalnie proste. Wystarczy pokroić ogórka, dodać wiórki cebuli i gotowe. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie potrawy o jogurt naturalny oraz pieprz. Tak przygotowana mizeria jest prawdziwą bombą zdrowotną wzmacniającą nasze serce!

Polecamy

Dlaczego cebula jest tak dobrym dodatkiem dla naszego serca?

Dlaczego w tej surówce warto postawić na cebulę? Przede wszystkim zawiera ona allicynę, czyli związek odpowiedzialny za obniżanie wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL. Co więcej, allicyna podnosi HDL, czyli dobry cholesterol w krwiobiegu. Jest to również naturalny antybiotyk gwarantujący skuteczne obniżenie ciśnienia. Nic więc dziwnego, że jest to znakomity dodatek do ogórków.

Świeże ogórki zmniejszą ryzyko miażdżycy!

To właśnie w tym warzywie znajdziemy cenne minerały, a przede wszystkim magnez i potas. Co więcej, ogórki mają również błonnik, a regularne ich spożywanie pozwala na obniżenie cholesterolu oraz zniwelowanie ilości sodu znajdującego się w organizmie. Ogórki obecne na stale w diecie wspomagają serce dzięki zmniejszeniu wystąpienia ryzyka nadciśnienia, miażdżycy oraz cukrzycy typu 2. Ogórki są również znakomitym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Nie takie tłuszcze straszne jak je malują - te kwasy tłuszczowe są potrzebne Twojemu sercu!

Wbrew pozorom nie każdy tłuszcz jest zgubny dla naszego organizmu. Z powodzeniem możemy postawić nawet na zdrowe tłuszcze, którymi są przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Możemy je znaleźć w:

  • oleju rzepakowym - idelanym do smażenia i jako dodatek do potraw;
  • oliwie z oliwek oraz oleju lnianym i sojowym - te sprawdzą się na zimno, przy sałatkach i chlebie;
  • tłustych rybach morskich - mogą pojawić się w naszej diecie nawet 2-3 razy w tygodniu.

Tłuszcze te redukują zły cholesterol i wpływają na zwiększenie ilości tego dobrego. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zawału serca. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem tego typu potraw.

Mięso na zdrowe serce

Zdrowe serce może być zagwarantowane również dzięki potrawom mięsnym. Jak się bowiem okazuje, te nie są wyłącznie niezdrowe. Trzeba jednak postawić na mięso chudsze, np. drobiowe. W przypadku np. mięsa wołowe musimy wystrzegać się tłustszych części. Dobrym pomysłem jest spożywanie dobrej jakości wędlin.

Polecamy

Chcesz mieć zdrowe serce? Zrezygnuj z soli i... zastąp ją ziołami!

Problemy z serce powoduje również nadmiar soli. Ta wpływa na zwiększenie ryzyka nadciśnienia tętniczego. W trakcie doby powinniśmy spożyć maksymalnie 5 gramów soli, co stanowi równowartość jednej płaskiej, małej łyżeczki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić ten dodatek innymi przyprawami. Warto postawić przede wszystkim na bazylię, oregano, tymianek i majeranek.

Jak nabiał wpływa na zdrowie serca?

Dbałość o zdrowe serce z pewnością uskuteczni również odpowiedzialne spożywanie nabiału. Wskazuje się, że osoby z problemami z sercem lub krążeniem nie powinny spożywać żółtego sera oraz topionych serków. Z powodzeniem mogą oni jednak postawić np. na twarożek oraz białe sery. Można pić również mleko oraz lekkie jogurty. Nie powinniśmy unikać nabiału, ponieważ jest w nim wiele cennych składników odżywczych, z pewnością jednak powinniśmy wyeliminować produkty tłuste.

Jakie produkty powinny spożywać osoby zainteresowane dobrym stanem serca?

Eksperci wskazują na konkretne typy potraw, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Wśród nich są to przede wszystkim:

  • produkty pełnoziarniste - mowa tu o chlebie oraz makaronach, a także brązowym ryżu oraz grubych kaszach;
  • zielone warzywa - natka pietruszki, szpinak, sałata, brokuły;
  • rośliny strączkowe - fasola, bób, groch.

Polecamy

Owoce i warzywa dla serca - co znajdziemy w takich produktach?

Nie bez powodu mówi się o tym, jak cenne są warzywa i owoce dla naszego serca. Przede wszystkim wspomagają one obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL. Dobroczynne działanie wskazuje brukselka, brokuły i awokado. Warto również sięgnąć po pomidory, ziemniaki, banany i melony, które mają dużo potasu. Ten bowiem sprzyja utrzymaniu poprawnego ciśnienia krwi. Warzywa i owoce mają wiele witaminy E i C, co sprzyja utrzymaniu młodości komórek.

Co z suplementami diety?

Co do zasady zaleca się dostarczanie organizmowi odpowiednich składników bezpośrednio z określonych potraw. Jednak nie każdy lubi np. tłuste ryby. W takim przypadku można postawić również na suplementację tego typu kwasów, trzeba jednak odstawić inne potrawy, które mogą zbytnio zwiększyć poziom tego związku. Warto suplementować również witaminy B6 i B12, kwas foliowy oraz witaminę E i B2.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Masz problemy z sercem i nie wiesz, co jeść? Te zdrowe potrawy idealnie się sprawdzą. Polacy je uwielbiają! - Toruń Nasze Miasto

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto