Do 30 czerwca przedsiębiorcy produkujący lub wprowadzający do obrotu wyroby zawierające cukier musza złożyć w Agencji Rynku Rolnego sprawozdania o posiadanych zapasach. Zgodnie z ustawą o nadmiernych zapasach produktów rolnych i cukrowych, obowiązek sprawozdawczości mają nie tylko producenci, ale również dystrybutorzy i handlowcy, na przykład sklepy. Od samego początku było wiadomo, że rzetelne policzenie cukru w produktach jest w praktyce niewykonalne. Łatwo policzyć stan zapasów czystego cukru, jaki posiada na przykład piekarnia czy mleczarnia. Nie powinno sprawiać takim jak one producentom oszacowanie zawartości cukru w wyprodukowanych towarach – mogą to zrobić na podstawie receptur. Jednak najtrudniejszej oszacować zawartość cukru sklepom w tysiącach produktów, które sprzedają. A ustawodawca nie określił metody, według której zawartość cukru w produktach ma być przeliczana. Tymczasem za podanie nieprawdziwych danych ustawa pzrewiduje sankcje pieniężne
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?