- Długo dojrzewająca szynka z Wielkopolski to smak polskiej tradycji - mówi ekspert kulinarny "Dzień Dobry TVN" Mikołaj Rey o regionalnym produkcie, szynce złotnickiej.
Zachwalana przez Mikołaja Reja szynka jest wielkopolskim produktem regionalnym - wędzonym i długo dojrzewającym.
Zobacz też: Świąteczne przepisy: Jak zrobić makowiec?
Szynki długo dojrzewające nie są w naszym kraju tak popularne, jak np. w Hiszpanii, ale zyskują coraz większą popularność.
Złotnicka szynka długo dojrzewająca to prawdziwy rarytas. Powstaje z mięsa uzyskanego ze świni złotnickiej białej. Jej przygotowanie do sprzedaży zajmuje ponad miesiąc. Produkt sprzedawany jest głównie w Poznaniu i Wielkopolsce.
Źródło: x-news.pl
Skomentuj:
Mikołaj Rej o wielkopolskiej szynce złotnickiej w TVN
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?