Restauracja w parku Sołackim zaczęła działać w 1912 roku. Po II wojnie światowej znacjonalizowanym budynku restauracyjnym otwarto najpierw restaurację Wypoczynek, po gruntownej przebudowie - Piracką.
W 1992 r. budynek został sprywatyzowany i po remoncie oraz przebudowie zgodnie z projektem Piotra Wędrychowicza otwarto tam, nieistniejącą już, restaurację i hotel Meridian. Te działały do 2015 roku.
Teraz w historii obiektu zaczyna się nowy rozdział. ZKZL i Grupa MTP podpisały umowę, na mocy której ta ostatnia obejmie we władanie budynek
Czytaj także
- Zastanawialiśmy się nad nazwą, która oddawałaby unikalny charakter tego miejsca: nad wodą, w otoczeniu pięknie urządzonej zieleni, miejsca, które jest przystanią w mieście – tłumaczy Elżbieta Roeske, wiceprezes zarządu Grupy MTP. – Port Sołacz będzie naturalnym rozwinięciem naszej działalności gastronomicznej, którą nieustannie doskonalimy na targach jako koncept gastronomiczny GARDENcity. Do Portu Sołacz „zawinąć” będą mogli wszyscy, którzy są zmęczeni zgiełkiem miasta, cenią sobie wyborną kuchnię, niebanalne wnętrza i ciekawą ofertę kulturalną – przekonuje.
Restauracja serwować będzie dania kuchni europejskiej z akcentami śródziemnomorskimi. Na razie budynek przejdzie niezbędny remont. Restauracja zostanie prawdopodobnie otwarta jesienią. Ale już na wiosnę będzie można skorzystać z restauracyjnego ogródka.
Sprawdź też:
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?