Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsi kucharze Polski gotują na targach (zdjęcia)

Redakcja
Kulinarny Puchar Polski 2011
Kulinarny Puchar Polski 2011 Zbyszek Snusz
Ośmiu najlepszych kucharzy z całego kraju, w tym jeden z Poznania, i ich pomocnicy walczą na MTP o Kulinarny Puchar Polski.

Kulinarny Puchar Polski organizowany jest w stolicy Wielkopolski od 11 lat przez Wielkopolską Izbę Gastronomii i Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Konkurs uznawany jest za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii. Startują w nim jedynie nominowani kucharze - zwycięzcy najbardziej renomowanych krajowych konkursów kulinarnych - a ocenia ich międzynarodowe siedmiosobowe jury.

W środę osiem ekip z całej Polski walczy w finale pucharu. Wśród nich jest kucharz Robert Echaust i pomocnik Jakub Walczak z Platinum Palace Residence w Poznaniu.

Zadaniem wszystkich ekip jest przygotowanie dania głównego z policzków cielęcych w połączeniu ze świeżymi rakami. Każda drużyna ma na to 1,5 godziny.

- Stresujące jest zwłaszcza pierwsze pięć minut - przyznaje Tomasz Purol, laurat konkursu z 2007 roku. - Później robi się swoje, a ręce zaczynają się trząść dopiero podczas nakładania dania na talerz. W naszym zawodzie jest to jednak jedyna okazja na dostarczenie sobie adrenaliny.

Tegorocznego zwycięzce poznamy podczas wieczornej gali Kulinarnego Pucharu Polski. Otrzyma on 15 tys. zł, będzie mógł również wziąć udział w dwutygodniowym szkoleniu w renomowanym instytucie kulinarnym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto