Kulinarny Puchar Polski organizowany jest w stolicy Wielkopolski od 11 lat przez Wielkopolską Izbę Gastronomii i Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Konkurs uznawany jest za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii. Startują w nim jedynie nominowani kucharze - zwycięzcy najbardziej renomowanych krajowych konkursów kulinarnych - a ocenia ich międzynarodowe siedmiosobowe jury.
W środę osiem ekip z całej Polski walczy w finale pucharu. Wśród nich jest kucharz Robert Echaust i pomocnik Jakub Walczak z Platinum Palace Residence w Poznaniu.
Zadaniem wszystkich ekip jest przygotowanie dania głównego z policzków cielęcych w połączeniu ze świeżymi rakami. Każda drużyna ma na to 1,5 godziny.
- Stresujące jest zwłaszcza pierwsze pięć minut - przyznaje Tomasz Purol, laurat konkursu z 2007 roku. - Później robi się swoje, a ręce zaczynają się trząść dopiero podczas nakładania dania na talerz. W naszym zawodzie jest to jednak jedyna okazja na dostarczenie sobie adrenaliny.
Tegorocznego zwycięzce poznamy podczas wieczornej gali Kulinarnego Pucharu Polski. Otrzyma on 15 tys. zł, będzie mógł również wziąć udział w dwutygodniowym szkoleniu w renomowanym instytucie kulinarnym.
Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?