Szneka z glancem czyli zawijana w ślimak bułka drożdżowa z prostym lukrem, dziś coraz rzadziej gości na cukiernianych półkach.
Szneki, zarówno te tradycyjna jak i te z owocami konkurowały dzisiaj podczas konkursu "Szneka z Glancem", zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Oceniało je jury, w skład którego wchodzili m.in. Piotr Bikont, Sławomir Hinc - wiceprezydent Poznania oraz Wiktor Obuchowski z Uniwersytetu Przyrodniczego) oceniało zgłoszone słodkości. A było co oceniać. W odróżnieniu od zeszłego roku, kiedy to oceniano jedynie oryginalną sznykę z glancem w tym roku słodkości podzielono na trzy kategorie: „Szneka z glancem”, Szneka z kruszonką” oraz „Wariacje na temat szneki”.
Kapituła miała nie lada dylemat, ponieważ musiała ocenić 32 rodzaje tych przepysznych słodkich bułeczek. Kryteria oceny były dość zróżnicowane. Badano m.in. wygląd, smak, kolor, przekrój, wagę oraz strukturę ciasta.
- W ubiegłym roku przeprowadziliśmy konkurs po raz pierwszy, wówczas ocenialiśmy bodajże pięć sznek - mówi Wojciech Lewandowski, producent festiwalu. - W tym roku natomiast zgłosiło się dwukrotnie więcej cukierników. A ponieważ przybyło nam kategorii, to tych sznek znalazło sie na stole jury ponad 30. Pozwoliliśmy producentom puścić wodze fantazji i powstało mnóstwo wariacji na temat szneki.
Ocena produktów miała charakter anonimowy. Każdy z wypieków oznaczony został wylosowanym przez producenta kodem. Dopiero po przyznaniu wszystkich punktów poznano twórców danych słodkości.
Wieczorem na festiwalowej scenie na Starego Rynku jury ogłosiło wyniki:
- pierwszą nagrodę w kategorii „Szneka z g;ancem” otrzymała firma Cukiernictwo-Piekarstwo SJ Tomasz, Grażyna, Jan Vogt z Pleszewa. Ciastko tej firmy zdobyło również tytuł "Najlepszej z najlepszych sznek" - czyli takiej, która wygrała co najmiej w jednej kategorii, a w pozostałych łącznie uzyskała wyższą ilość punktów od pozostałych.
- pierwszą nagrodę w kategorii "Szneka z kruszonką" przyznano Pracowni Cukierniczej "Szarlotka" z Poznania;
- w kategorii „Wariacje na temat szneki” zwyciężyłą Piekarnia Cukiernia Brot. Piotr Przewoźny z Wysogotowa.
Natomiast tytuł otrzymało Cukiernictwo-Piekarstwo SJ Tomasz, Grażyna, Jan Vogt z Pleszewa. Sznyka najlepsza z najlepszych to ta
Każdy z laureatów otrzymał dyplom potwierdzający ich wygraną. Same wyniki konkursu to przede wszystkim swoisty drogowskaz dla poznaniaków, który skieruje ich do najlepszej cukierni po najlepsze wypieki.
Przeczytaj także: |
WAKACJE 2009 W POZNANIU kultura, sport, turystyka | TRANSFERY 2009 | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?