Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. AniaGotuje.pl

Najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na wigilijne potrawy. Barszcz czerwony, karp, pierogi, uszka, sos grzybowy, makowiec - poznaj przepisy

Najlepsze wigilijne przepisy - sałatka jarzynowa

Składniki:
3 średnie ziemniaki - 350 g
4 duże lub więcej mniejszych marchewek - 450 g
2 cieńsze pietruszki - 200 g
korzeń selera - kawałek wielkości jajka
4 duże ogórki kiszone - 200 g
malutka cebulka lub kawałek pora - 50 g
1 małe jabłko
puszka groszku konserwowego - 400 g
4 średnie jajka
4 łyżki dobrego majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

W pierwszej kolejności umyj dokładnie marchewki, korzenie pietruszki oraz kawałek selera (możesz go pominąć). Nie obieraj ich ze skórki. Tak samo ziemniaki (jeśli dodajesz je do sałatki). Warzywa umieść w garnku i gotuj pod przykryciem do miękkości. Nie gotuj ich jednak za długo, by były jędrne i nie rozpadały się w sałatce. Zazwyczaj nie gotują się dłużej niż 30 minut. Dużo zależy od grubości warzyw.

Po ugotowaniu od razu wyjmij warzywa z wody i odłóż do lekkiego przestudzenia. Obierz je ze skórki i posiekaj drobno. Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Na szybko: Jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Średnie jajka nie gotują się na twardo dłużej niż dziewięć minut. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia a potem do posiekania.
W mojej sałatce zazwyczaj jest por. Odcinek około 10 cm, czyli mniej więcej 50 gramów. Biały odcinek pora szatkuję i sparz na sitku wrzątkiem. Sitko trzymam zawsze w zlewie. Przelewam pora wrzątkiem z czajniczka. Po przestudzeniu por jest już gotowy do dodania do sałatki. Zamiast pora możesz poszatkować małą cebulę lub też pominąć pora oraz cebulę.
Ogórki kiszone obierz cienko ze skóry i odetnij końce. Poszatkuj je w drobną kosteczkę. Soczyste, twarde i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz i wytnij całe gniazdo nasienne. Pokrój je podobnie jak ogórki. Ja daję jedno małe jabłko, ale śmiało możesz dać większe jabłko oraz więcej ogórków kiszonych.
Groszek konserwowy odcedź z zalewy i umieść w misce z pozostałymi składnikami sałatki jarzynowej. Dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu oraz tyle samo jogurtu naturalnego. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
W razie potrzeby lub upodobań smakowych możesz dodać więcej soli i pieprzu. Pamiętaj jednak o tym, że warto dodawać przyprawy po troszeczku a następnie smakować i decydować o tym, czy jeszcze czegoś nam brakuje.

Źródło: https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-jarzynowa

Zobacz również

Druga tura wyborów samorządowych na Pomorzu. 82 kandydatów w walce o urząd i głosy

Druga tura wyborów samorządowych na Pomorzu. 82 kandydatów w walce o urząd i głosy

Koncert w Tarnobrzegu dla fanów Deep Purple. Zabrzmią piosenki legendarnej grupy

Koncert w Tarnobrzegu dla fanów Deep Purple. Zabrzmią piosenki legendarnej grupy

Polecamy

Czy pies może lecieć samolotem w kabinie? Te linie mają nawet menu dla pupila

Czy pies może lecieć samolotem w kabinie? Te linie mają nawet menu dla pupila

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Serial Fallout powróci z nowym sezonem! Są powody do radości

Chcą postawić maszt na najwyższej górze w Poznaniu. Mieszkańcy protestują!

Chcą postawić maszt na najwyższej górze w Poznaniu. Mieszkańcy protestują!