MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Mazowsze

Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem czerwonym na zakwasie z buraków a zupą grzybową. Co ciekawe, w dawnych czasach barszczu nie jadało się tak jak obecnie, z uszkami czy pasztecikami, ale z ziemniakami. Te ostatnie występowały także w innym daniu. Tradycyjne rwaki, podawane podczas wieczerzy na mazowieckiej wsi robiło się z ugotowanych i mielonych ziemniaków. Grzyby królowały nie tylko w zupie, podawano je również panierowane i smażone. W wielu domach popularne są także kluski z makiem. Niewiele osób wie, że zwyczaj picia kompotu z suszu pochodzi właśnie z Mazowsza.
Zobacz, jak przygotować najlepszy kompot z suszu.

Zobacz również

Strach przed ptasią grypą. Jest kolejny przypadek i inne objawy

Strach przed ptasią grypą. Jest kolejny przypadek i inne objawy

Wojciech Cygan: Wierzymy, że z Papszunem Raków znów będzie odnosił sukcesy ROZMOWA

Wojciech Cygan: Wierzymy, że z Papszunem Raków znów będzie odnosił sukcesy ROZMOWA

Polecamy

Zwłoki w hotelu pracowniczym w Poznaniu. Podejrzana nie przyznaje się do winy

NOWE FAKTY
Zwłoki w hotelu pracowniczym w Poznaniu. Podejrzana nie przyznaje się do winy

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!