Każdy ma swój gust i jakie wino lubi to jego sprawa. Najważniejsze, aby wino było chłodne. Najlepsza temperatura podania wina to od 10 do 12 stopni Celsjusza.
Jeżeli nie masz specjalnego termometru, nie martw się. Około dwóch godziny w lodówce sprawi, że wino będzie odpowiednio schłodzone.
Jeśli po południu nie zwracamy uwagi na własne upodobanie, a chcemy ugasić pragnienie, najlepiej sprawdzi się wino z małą ilością cukru, czyli wytrawne i półwytrawne. W tym roku dużą popularnością cieszy się wino musujące.
Wieczorem, gdy jest chłodniej, np. w czasie grilla, wino powinno być dobrane do potraw, które jemy: do mięsa czerwonego takiego jak np. karkówka najlepsze będzie czerwone, wytrawne lub półwytrawne.
Do drobiu powinno się dobierać białe wino.
Jeżeli chcemy delektować się winem, relaksując się, najlepiej wybrać wino białe, półwytrawne.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?