Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najmniej kaloryczne warzywa. Można zjeść ich dużo, a nie przybierze się na wadze!

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Fasola może mieć nawet 340 kalorii w 100 gramach, groch 290 kalorii. Jednak wiele warzyw ma ich znacznie mniej. Które warzywa mają mniej niż 50 kalorii w 100 gramowej porcji? Sprawdziliśmy! 

Zobacz wszystkie najmniej kaloryczne warzywa ---->
Fasola może mieć nawet 340 kalorii w 100 gramach, groch 290 kalorii. Jednak wiele warzyw ma ich znacznie mniej. Które warzywa mają mniej niż 50 kalorii w 100 gramowej porcji? Sprawdziliśmy! Zobacz wszystkie najmniej kaloryczne warzywa ---->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Mają wiele wartości odżywczych, a nawet mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom na przykład takim jak zawał, udar czy nowotwory. Ponadto, większość z nich zawiera niewiele kalorii, dzięki temu osoby będące na diecie mogą spożywać bardzo duże ich ilości, bez obaw o to, że przytyją. Które warzywa są najmniej kaloryczne? Sprawdziliśmy to! Prezentujemy listę wraz z liczbą kalorii!

Te warzywa mają najmniej kalorii

Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Według zaleceń dietetyków dobrze jest dodawać je niemal do wszystkich posiłków w ciągu dnia.

Warzywa zawierają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają dużo wartości odżywczych. Przede wszystkim to skarbnica witamin. Stanowią dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, C, E, K i PP, które regulują wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Są one odpowiedzialne m.in. za trawienie, poziom cholesterolu, odporność, gojenie się ran, wzrok, metabolizm, ciśnienie krwi czy prawidłową pracę układów sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

Ponadto, zawarte w nich minerały są budulcem kości i zębów oraz regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej, hormonalnej organizmu. Jakie minerały znajdziemy w warzywach? Choćby takie jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fluor, fosfor i jod.

To jednak niejedyne zalety jedzenia warzyw. Są one też bogate w błonnik i wodę. Przy takim ogromnym bogactwie składników odżywczych jednocześnie zawierają bardzo mało kalorii. Osoby, będące na diecie lub ograniczające liczbę spożytych kalorii, śmiało mogą sięgać po ich duże porcje, bez obaw, że waga gwałtownie pójdzie w górę.

Należy jednak pamiętać, że warzywa mają różne liczby kalorii, niektóre z nich zawierają ich niewiele, a inne znacznie więcej.

Które warzywa zatem są niskokaloryczne? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najmniej kaloryczne warzywa. Można zjeść ich dużo, a nie przybierze się na wadze! - Głos Wielkopolski

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto