Nie włączysz tej funkcji? Facebook zablokuje ci konto!

Mateusz Bąk
Mateusz Bąk
Z początkiem grudnia Facebook rozpoczął wysyłanie specjalnych powiadomień o nowej funkcji. Jeśli jej nie aktywujesz w ciągu dwóch tygodni, Twoje konto zostanie zablokowane. Koniecznie poznajcie szczegóły!

CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH --->
Z początkiem grudnia Facebook rozpoczął wysyłanie specjalnych powiadomień o nowej funkcji. Jeśli jej nie aktywujesz w ciągu dwóch tygodni, Twoje konto zostanie zablokowane. Koniecznie poznajcie szczegóły! CZYTAJ DALEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH --->Pixabay
Udostępnij:
Z początkiem grudnia Facebook rozpoczął wysyłanie specjalnych powiadomień o nowej funkcji. Jeśli jej nie aktywujesz w ciągu dwóch tygodni, twoje konto zostanie zablokowane. Koniecznie zobaczcie szczegóły!

Zobacz, jak fiskus ściąga zaległy abonament RTV

Facebook Protect już w Polsce

Chodzi o Facebook Protect. To program do ochrony konta przed atakami hakerów. Facebook testował go najpierw w Stanach Zjednoczonych, a teraz dostępny jest także dla użytkowników z Polski. Z początkiem grudnia serwis rozpoczął masowe wysyłanie powiadomień o nowej funkcji. Wyświetla się ono na samej górze strony głównej - zarówno w komputerze, jak i w aplikacji. Oto jego treść:

„Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób, dlatego wymagamy silniejszych zabezpieczeń. Facebook Protect to zaawansowany program zabezpieczeń, który ułatwia ochronę kont takich jak Twoje.”

Zobacz także

Nie włączysz Facebook Protect? Stracisz dostęp do konta!

Powiadomienie o Facebook Protect niekoniecznie wyświetli się wszystkim. System sam kwalifikuje konta, które są potencjalnie narażone na ataki i zaleca aktywację nowej funkcji. Lepiej z tym nie zwlekać... Facebook powiadamia użytkowników, do kiedy powinni włączyć funkcję Facebook Protect.

"Po tym terminie utracisz dostęp do swojego konta na Facebooku, dopóki jej nie włączysz."

Ile jest czasu na aktywowanie Facebook Protect? Jak to zrobić?

Na włączenie funkcji Protect Facebook daje 15 dni. Jeśli tego nie zrobimy, po tym terminie stracimy dostęp do konta. Nie zostanie ono jednak skasowane, a jedynie zawieszone do momentu włączenia funkcji. Jak to zrobić? Jest to banalne. Na powiadomieniu wystarczy kliknąć przycisk „Włącz” lub „Włącz teraz”. Co potem?

Facebook sprawdzi siłę Twojego hasła i ewentualnie poprosi o ustawienie nowego i trudniejszego. Skontroluje także, czy masz weryfikację dwuetapową, czyli system potwierdzania logowania. Facebook zastrzega także możliwość monitorowania kont oraz autoryzowanie publikacji autorów fanpage'y.

"Konta zarejestrowane w naszym programie mogą liczyć na wzmocnioną ochronę dzięki takim mechanizmom jak uwierzytelnianie dwuskładnikowe oraz monitorowanie pod kątem potencjalnych zagrożeń ze strony hakerów. Wszyscy administratorzy zarejestrowanych stron będą poddawani autoryzacji publikowania, aby zapewnić bezpieczeństwo stron – bez względu na to, czy są zarejestrowani w programie" - czytamy na stronie Facebook Protect.

źródło: spidersweb.pl

Wideo

Materiał oryginalny: Nie włączysz tej funkcji? Facebook zablokuje ci konto! - Nowości Dziennik Toruński

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie