Restauracje, które zaangażowały się w projekt, a jest ich w Poznaniu już 16 przygotowały naprawdę interesującą i bogatą ofertę Nocnych Dań biorących udział w rywalizacji o Grand Prix Nocy Restauracji. Oddać głos na swojego faworyta można na stronie www.nocrestauracji.pl, gdzie organizatorzy prezentują ofertę wszystkich restauracji z trzech miast biorących udział w wydarzeniu. Bo trzeba pamiętać, że Noc Restauracji to nie tylko wydarzenie lokalne ale inicjatywa o szerokim zasięgu, w którego pierwszej edycji udział biorą Poznań, Białystok i Gdynia.
Trzy miasta zaangażowane w projekt chcą za jego pośrednictwem zwrócić uwagę na bogatą lokalną ofertę kulinarną, która może wzbudzić zainteresowanie nie tylko mieszkańców ale również turystów poszukujących ciekawych smaków. Dlatego nagrody dla głosujących w plebiscycie na Nocne Danie są ściśle turystyczne – rejsy do Szwecji na pokładzie promu Stena Line, weekend w hotelu Cristal w Białymstoku czy weekend w hotelu Andersia w Poznaniu.
Poza główną rywalizacją o Grand Prix Nocy Restauracji goście, będą mogli zdobyć kartę Nocnego Łowcy, która, po zebraniu 3 pieczątek w lokalach biorących udział w projekcie da 10 proc. zniżkę na cały rok.
- Obserwując pojawiające się nowe propozycje szefów kuchni, można jasno stwierdzić, że poznańskie restauracje prezentują światowy poziom kulinarnej maestrii, a przy tym są coraz bardziej przystępne dla gości - mówi Szymon Szaran, ze spółki Landbrand, organizatora Nocy Restauracji. - Kreacje proponowane w rywalizacji o Grand Prix pokazują, że w naszym mieście nie brak jest szefów kuchni, którzy w kulinaria wkładają całe swoje serce i nierzadko imponujące doświadczenie zawodowe.
![]() |
Comber z królika - La Passion du Vin |
Wśród mistrzów kuchni, którzy biorą udział w akcji reprezentowane są niemal wszystkie nurty kulinarne. Możliwości bardzo nowatorskiej kuchni molekularnej, pokaże szef kuchni restauracji Mosiaica w hotelu Andresia, który przygotuje łososia gotowanego w niskiej temperaturze, stosując bardzo „gorącą” obecnie metodę sus-vide z kawiorem żurawinowym i pianką orzechową. Maestrię kuchni fusion zaprezentuje szef kuchni La Passion du Vin, gdzie będziemy mogli spróbować combra z królika, z przybraniem z czosnku niedźwiedziego i nie tylko.
- Pojawią się również propozycje tradycyjnej kuchni włoskiej, której nocny czar roztoczą przed nami szefowie kuchni trattorii Girasole i restauracji La Scala - dodaje Szymon Szaran. - Ci pierwsi przygotuję tagiatelle al nero di sepia con gamberi i czarną pana cottę. Nie zabraknie również dań bardzo odważnych i spektakularnych tutaj poziom dyktują restauracja Bokeh z ulicy Półwiejskiej, która przygotuje polędwiczki z kurczaka w siedmiu smakach z płonącym cytrusowo-miodowym sosem czy restauracja Pastela z ulicy Zamkowej, gdzie będziemy mogli skosztować flambirowanej w wiśniówce piersi z kurczaka z borówkowym ryżem i jadalnym kwiatem bławatka – danie to nosi nazwę Kwiatu Jednej Nocy.
![]() | ![]() |
Tagiatelle al nero di sepia con gamberi - trattoria Girasole | polędwiczki z kurczaka w siedmiu smakach z płonącym cytrusowo-miodowym sosem - restauracja Bokeh |
To tylko niektóre z mistrzowskich kreacji jakich skosztować można podczas Nocy Restauracji 25 maja. Poza tym każda z naszych restauracji przygotowała pokazy kulinarne i bardzo zachęcające rabaty. Warto dodać, że specjalne nocne dania będą dostępne po bardziej niż promocyjnej cenie.
Poznańskie restauracje, które do tej pory zdecydowały się wziąć udział w wydarzeniu to:
3 kolory, Bażanciarnia, Bokeh Cafe & Lunch, Girasole, La Passion du Vin, Matii Sushi Restaurant, Mosaica - Hotel IBB Andersia, Niku, Oberża pod Dzwonkiem, Pastela Cafe&Restaurant, Patio, Pika Pika tapas bar y vino, Chłopskie jadło, Violet Sushi and Yakitori, La Scala Ristorante, Ceska Hospoda.
**
**
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.0/images/video_restrictions/7.webp)
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?