Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji w Poznaniu. Od wielkopolskiego fast foodu po tajskie przysmaki

Redakcja MM Poznań
Redakcja MM Poznań
W piątek 30 maja odbędzie się trzecia edycja Nocy Restauracji w ...
W piątek 30 maja odbędzie się trzecia edycja Nocy Restauracji w ... mat. prasowe
W piątek 30 maja odbędzie się trzecia edycja Nocy Restauracji w Poznaniu. W tym roku główne motywy wydarzenia to smaki miasta, regionu i świata. Ceny mają być przystępne.

Noc Restauracji 2013. Kulinarne święto w Poznaniu na zdjęciach

- Zależało nam, aby utrzymać kierunek obrany w II edycji imprezy polegający na promocji wielkopolskich produktów kulinarnych najwyższej jakości i kreatywnego podejścia do tradycji poznańskiej kuchni - wyjaśnia Hubert Gonera, pomysłodawca Nocy Restauracji.

- Wartością Nocy Restauracji dla mieszkańców Poznania, jak i turystów planujących odwiedzić Poznań jest wysoka jakość dostępnej w trakcie imprezy oferty. Nie ma drugiej takiej imprezy w kraju, która skupiałaby się na aspekcie promowania kulinariów najwyższej jakości – podkreśla Jan Mazurczak, Prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Zarówno specjalne menu, przygotowywane wyłącznie na tą noc, jak i wyjątkowe nocne dania walczące o Grand Prix Nocy Restauracji to propozycje oddające kreatywność poznańskich szefów kuchni. Warto dodać, że każdy lokal przygotował specjalny pokaz, który przeprowadzi szef kuchni. Tego wieczoru można będzie nie tylko poznać smaki, ale i osoby, które za nimi stoją.

Założenia imprezy są takie, że nocne menu dostępne będą od 19 do 2 w nocy lub ostatniego gościa. W każdym lokalu na odwiedzających czekają pokazy kulinarne, podczas których będzie można zapoznać się z intersującymi technikami kulinarnymi czy zgłębić wiedzę o winie. Ceny będą preferencyjne - zapewniają organizatorzy.

Szefowie kuchni prześcigają się w kreacjach dań, które stać się mogą nową wizytówką poznańskich restauracji. Szef kuchni Hugo Restaurant Dominik Narloch przygotował potrawę w skład, której wchodzą: policzki z wieprzowiny złotnickiej, szparagi, bakłażan, buraczki i trzustka. Z kolei szef kuchni restauracji Bazar 1838 Jacek Fedde przygotuje mostek cielęcy faszerowany szparagami i twarogiem z „szagówkami”. Fedde określa swoje danie jako typowo poznańską paletę smaków.

Mariusz Kucharczyk zarządzający kuchnią w poznańskim Hotelu Novotel Centrum przygotował natomiast wariację na  temat wielkopolskiego fast foodu. Danie o tajemniczej nazwie Paillard z kaczki z sezonowymi warzywami kryje w sobie tortillę z piersi kaczej faszerowaną młodą marchewką, ręcznej roboty frytkami, szparagami i kiełkami groszku. Mariaż poznańsko-wielkopolskich smaków w swojej kreacji zawarł Chris Petersen szefujący w Voyager Wine Club. Połączył on słonego rogala z kaczką, otrzymując bardzo smaczne zestawienie.

W podróż kulinarną dookoła świata tego wieczoru zabiorą nas między innymi szefowie restauracji Cucina, Gusto Food&Wine, Kyokai Sushi Bar i Goko Restauracja Japońska. W Cucinie, szef Ernest Jagodziński otworzy tej nocy ambasadę smaków kuchni tajskiej. W Gusto Food&Wine szef Dawid Wysocki przygotuje fiestę italianę z włoskim grillem, wędlinami i winem. W Kyokai Sushi Bar sushi masterzy przeprowadzą pokazy filetowania i przygotowania tatarów, sushi i sashimi.

Pełną listę dań przygotowanych przez szefów kuchni na Noc Restauracji znajdziemy na stronie www.nocrestuaracji.pl w zakładce poświęconej Poznaniowi.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto