Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji: Wasze przepisy na szybkie i efektowne potrawy

Redakcja
Parówki z kapustą kiszoną w naleśniku zapiekane z serem i zupa ...
Parówki z kapustą kiszoną w naleśniku zapiekane z serem i zupa ... mat. prom.
Parówki z kapustą kiszoną w naleśniku zapiekane z serem i zupa Hiszpanka - to tylko niektóre z Waszych propozycji. Sprawdźcie wszystkie przepisy!

Przypomnijmy, że 25 maja w 20 poznańskich restauracjach przygotowane będą specjalne potrawy, pokazy kulinarne, a na klientów czekać będą zniżki.

Przeczytaj więcej o Nocy Restauracji i poznaj wszystkie lokale biorące w niej udział

W naszym konkursie można było wygrać trzy bony, o wartości 50 zł każdy - po jednym do restauracji Oberża Pod Dzwonkiem, Bokeh oraz Wiankowa. Aby je zdobyć wystarczyło podać przepis na potrawę, która nie wymaga wielkiego wysiłku, a jest efektowna i można ją przyrządzić w domu.

Przysłaliście nam mnóstwo ciekawych przepisów. Niestety, mogliśmy rozdać tylko po jednym zaproszeniu do każdej z restauracji. Do Oberży Pod Dzwonkiem pójdzie ReinaInfierno, do Bokeha - Jack4444, a do Wiankowej - aurorka.

Zobaczcie wszystkie przepisy:

Chleb zapiekany z serem
Cały chleb nacina się w kratkę, w przerwy między nimi wkłada się żółty ser bądź mozarellę (bardziej się ciągnie) i jakieś przyprawy (np. specjalne do grzanek), można trochę masła i np. szczypiorek bądź inne dodatki. Później się chwilę zapieka w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i gotowe :)

Aneczka 161


Dorsz pod kołderką śmietanowo-porową

Rybcię solimy doprawiamy czym kto lubi, dla mnie im ostrzej tym lepiej;)
Rybkę wkładamy do rękawa do pieczenia i w temp. 180 stopni pieczemy w piekarniku i teraz fiku miku robimy sosik.
1 dużego pora kroimy na plasterki, dodajemy zmiksowane obrane migdały z rodzynkami i dusimy, dusimy, dusimy na masełku. Do uduszonych składników dodajemy pojemnik śmietany ukwaszonej 12 procentowej, merdamy i podajemy z naszą upieczoną rybką, pyrkami i pietruszką mniam palce lizać.

dezaba


Steki z polędwiczek wieprzowych na łożu ze szpinaku i czosnku

Składniki:
kilka plastrów z polędwiczek wieprzowych
1-2 opakowania świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1 łyżeczka tartego parmezanu
Steki z polędwiczek lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie czosnek. Dodać opłukane i osuszone liście szpinaku. Smażyć, aż liście odparują większość wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Steki układać na “łożu” ze szpinaku, a całość oprószyć tartym parmezanem.
Podawać z sałatką z pomidorów.
Szybkie, niedrogie i pyszne!!!

alibaranek



Najlepsza i najprostsza, a jednocześnie najzdrowsza, rzecz na świecie, jaką można zrobić to bułki zapiekane z serem i pomidorem.
Farsz można przyrządzić na dwa sposoby - mięsny z kurczakiem, bądź szpinakowy. A że wśród restauracji królują mięsa, ja podam przepis bardziej wegetariański :)
Szpinak najlepiej kupić świeży, chociaż mrożony też dobry. W wypadku mrożonego - rozmrozić na patelni, w wypadku świeżego - poszatkować. Opakowanie 400 gram starcza na nadzienie dla około 4 bułeczek.
Potrzebne nam będą także: ząbki czosnku (ile kto lubi), cebula (także tyle, ile komu do smaku), oliwa z oliwek, mozarella, pomidor. Dla chętnych także: kostka topionego serka, świeża bazylia lub małe pomidorki.
Do oliwy wyciskamy czosnek, bądź ucieramy w moździerzu. Wylewamy ją na patelnię i podsmażamy cebulkę dopóki się nie zeszkli. Dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (uwaga! Bardzo łatwo zabić doskonały smak szpinaku dodając zbyt intensywnych ziół!). Możemy dodatkowo wrzucić do tego kostkę sera topionego. W czasie, kiedy nasz szpinak dochodzi i pasuje z niego woda, należy odciąć górę bułeczki i wydrążyć ją w środku, a piekarnik nastawić na 200 stopni. Następnie gotowym szpinakiem, nawet bardzo ciepłym, wypełniamy bułeczki. Na górę rzucamy plasterek pomidora i mozarelli. Wszystko ląduje w nagrzanym piekarniku. Nie musi być długo - wystarczy, żeby serek się roztopił.
Bułeczki wyciągamy i ozdabiamy bazylią. Dla lepszego efektu można także wykorzystać do ozdoby pomidorki koktajlowe :)
Smacznego!

marta.ciesielska


Gorący camembert w panierce pistacjowej z żurawiną na pysznej sałacie

Co potrzebujemy?
- ser camembert (najlepiej firmy Turek)
- żurawina w słoiczku
- mielone pistacje
- jajko
- garść rukoli
- garść sałaty rzymskiej
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
lub dla ułatwienia - gotową mieszaknę sałat
- 3 łyżki oliwy z oliwek z chili
- 1 łyżka musztardy Dijon (Kamis)
- 1 łyżka miodu
- kilka listków świeżej bazylii
Jak wykonać?
- Ser maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w pistacjach. Smażymy na patelni grillowej (bez tłuszczu) po około 2 min z każdej strony (uważając, by ser się nie rozpadł).
Ser przekładamy na ułożoną wcześniej na talerzu sałatę, polaną dressingiem zrobionym z musztardy, oliwy i miodu. Sam ser na koniec dekorujemy konfiturą żurawinową. Smacznego! :)

monikakili


Mintaj w sosie śmietanowym z kaparami i czosnkiem

Filety z mintaja przyprawiamy według uznania (ja dodaję tylko sól i pieprz, czasem ziołowe ziarenka smaku), obtaczamy w mące i smażymy na złocisty kolor.
W tym samym czasie w rondelku na maśle podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dodajemy śmietanę UHT 18% i odcedzone kapary. Sos mieszamy co jakiś czas, aż zgęstnieje.
Na talerz wykładamy rybę i polewamy sosem.
Szybko i smacznie ;)

Mała Mi


Sos porowo - szpinakowy do makaronu

Składniki:
1 por
1 cebula
szpinak (może być świeży lub mrożony)
1 duży jogurt typu greckiego
ok 2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól, kurkuma i inne ulubione przyprawy
Najpierw tnę pora i cebulę w plasterki. Później podsmażam cebulę i por, kiedy będą już lekko podsmażone dorzucam szpinak, czosnek (pocięty/zgnieciony/przetarty), jogurt oraz przyprawy. Doprowadzam do lekkiego wrzenia i wyłączam. W tym samym czasie ugotowałam makaron i danie gotowe.

pantera


Sałata z kurczakiem w przyprawach

Składniki:
Sałata lodowa (jedna mała lub pół dużej)
4 średnie pomidory
2 ugotowane jajka
1 serek włoski (może też byc feta lub mozarella - co lubicie)
duża łyżka zielonego pesto
1 pierś z kurczaka (lub 2 połówki)
2 duże łyżki majonezu/jogurtu lub 2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, kolendra, zioła prowansalskie, czosnek
Sałatę dzielimy na kawałki, wiem, że niektórzy wolą rwać sałatę, ja akurat tnę nożem w kostkę. Tnę pomidory na kawałki, niezbyt małe i wrzucam do miski. Dzielę na kawałki również jajka oraz ser, wszystko wrzucam do miski. Dodaję łyżkę pesto oraz przyprawy. Pierś z kurczaka tnę na małe kawałki, solidnie przyprawiam ulubionymi przyprawami (garam masala, papryka wędzona, sól, pieprz) i smażę na bardzo małej ilości tłuszczu. Na koniec dodaję 2 łyżki majonezu (czasem jogurtu naturalnego) lub 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli mam dobrą i aromatyczną). Wszystko mieszam i od razu podaję. Ta sałata jest najlepsza kiedy jest podana ok 10min po wymieszaniu, trzeba dać przyprawom chwilę, żeby "puściły" swój aromat ;)

greatdee


Parówki z kapustą kiszoną w naleśniku zapiekane z serem
Co jest potrzebne do tego dania?
* parówki
* wszystko co potrzebne do naleśników a więc mleko, jajka, mąka
* kapusta kiszona
* musztarda
* żółty ser
* naczynie żaroodporne
Jak zrobić?
* Najpierw zrobić naleśniki, jak się je robi chyba nie muszę tłumaczyć:)
* kapustę kiszoną mieszamy w miseczce z niewielką ilością musztardy (tak dla smaku, żeby było ją czuć)
* na naleśniku kładziemy parówkę, obok dodajemy trochę kapusty zmieszanej z musztardą i zawijamy. Tak zrobione wszystkie naleśniki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
* posypujemy żółtym serem.
* pieczemy ok 20min aż serek się stopi :)
* wyjmujemy z piekarnika i już możemy jeść to przepyszne danie :)
Smacznego

ReinaInfierno


Zupa Hiszpanka

Najpierw musimy oczywiście ugotować rosół... następnie smażymy mięso mielone. Do ugotowanego rosołu wkładamy posiekaną marchewkę,por oraz seler.Na samym końcu dodajemy serki hochland, 6 trójkącików smaku ser i cebula oraz 6 trójkącików śmietankowego.
Szybkie, oryginalne i bardzo smaczne!

Jack4444


Medaliony z piersi kurczaka

Czego potrzebujemy?
- drobno pokrojona pierś z kurczaka (średniej wielkości)
- starty ser (spora garść)
- drobniutko poszatkowany por (ile, to już zależy od gustu, ja daję o połowę mniej niż sera)
- starta na tarce marchew (j.w.)
- 2-4 jajka (zależy od rozmiaru - S czy L)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- pieprz, sól, czosnek, przyprawa do mięs
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, nakładamy łyżką na rozgrzany olej i gotowe. Mi przygotowanie zajmuje 15 minut a goście zawsze są zachwyceni... czegóż więcej chcieć? :)

salammbo


Brownie

140 g czekolady 70%
250 g drobnego cukru
4 jajka
140 g mąki pszennej
250 g masła o temperaturze pokojowej
Należy zmiksować masło. Następnie powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę. Dodać lekko roztrzepane wcześniej jajka, później cukier i mąkę. Połączyć wszystkie składniki, a gotową masę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na zaledwie 20 minut.
Zmyliły mnie nieco pozostałe odpowiedzi, ale wydaje mi się, co potwierdziłam zaglądając do słownika, że potrawa może być i słodka. Mam nadzieję, że się nie mylę, bo niestety, niby matka dzieciom, ale kucharka ze mnie żadna. Jedynie mój status matki polki ratuje pieczenie, a i to najprostszych ciast. A nie znam łatwiejszego niż browni właśnie. To ciasto ma jeden ogromny plus, nie dość, że jest pyszne, to nie może się nie udać. O zakalcu nie może być mowy, bo z założenia ciasto jest niskie i wilgotne. Proste w przygotowaniu i eleganckie w formie. Kwadratowe kawałki browni są idealne zarówno na niespodziewaną wizytę przyjaciółki, jak i te mniej przyjemne okoliczności np. na wizytację teściowej.

jacky


Jako że sezon na szparagi w pełni, a sałatka jest idealnym dodatkiem do wszystkiego.
Mój sposób na poprawę humoru jak i dodanie nowego wymiaru tradycyjnym potrawom np. z grilla jest oczywiście sałatka ze szparagami i wędzonym kurczakiem. Wystarczy mięso kurczaka oddzielić od kości oraz pokroić w kostkę oraz szparagi pokroić na kawałki. Dodać trochę pokruszonych orzechów włoskich i osączonego ananasa z puszki. To wszystko wymieszać wraz z majonezem (około 5 łyżek) oraz przyprawić solą i pieprzem.
Naprawdę polecam! Jest to lekka wiosenna sałatka którą można podawać do innych posiłków jak i ze smakiem zjeść samą jeśli się dba o linię ;)
Majonez przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mięso, szparagi, osączonego ananasa i orzechy. Sałatkę zalać sosem, delikatnie wymieszać. Podawać w szklanych pucharkach.

natallliii


„Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.”
Zdaje się, że jedzenie może być czasem punktem wyjścia dla omówienia dawnej tradycji ucztowania. Moja propozycja nie ogranicza się wyłącznie do posiłku, bo choć on bardzo ważny, to do ucztowania dalece niewystarczający. Zatem niech ta prosta potrawa – klasyczny CHŁODNIK – obudzi wyobraźnię w naszych dzieciach lub współbiesiadnikach. Jego jaskrawo różowy kolor z pewnością wzmocni apetyt, ale również przywoła dawne obrazy, duchy przodków i zaginiony świat.

tanmar


Najbardziej lubię przygotowywać desery, a spośród nich, za najbardziej widowiskowe uważam naleśniki Suzette. Istnieje wiele historii związanych z powstaniem tego niecodziennego dania, lecz najbardziej utkwiła mi w pamięci opowieść o niezdarnym kelnerze, który usługując księciu Walii i jego wybrance, potrącił kieliszek z alkoholem, przez co naleśniki zapaliły się. Zachwycony książę nazwał nową potrawę imieniem swej pięknej towarzyszki.
A oto prosty przepis.
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- sól
- olej
Składniki zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Sos:
- 4 mandarynki
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 kieliszki likieru mandarynkowego
- 1 łyżka brandy
Mandarynki wyszorować, opłukać gorącą wodą, osuszyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać likier mandarynkowy, sok i skórkę otartą z mandarynek. Każdy naleśnik, polać sosem, za pomocą dwóch widelców złożyć na cztery części. Przełożyć naleśniki na ogrzany półmisek, skropić podgrzaną brandy i podpalić. Podawać natychmiast, gdy jeszcze płoną.

morela


Na przekór z oryginalnością. Anegdota faktyczna z ostatnich dni. Potrawa efektowna do przyrządzenia w domu - kupiona nieopodal spora blacha tarty podgrzana na ciepło w zaciszu domowego piekarnika przez ok. 12 min. Goście zachwyceni, całość wyjedzona do ostatniego okruszka. Już zapowiedzieli się z kolejną wizytą. Tylko żal mówić im prawdę ;-)

katlada


Właśnie wróciłam z warsztatów kulinarnych. I tak sobie myślę, że jeśli droga do serca mężczyzny naprawdę prowadzi przez żołądek, to mnie nawet lubczyk nie pomoże. Na szczęście mam taki przepis, którego nawet ja nie potrafię zepsuć. Prosty w wykonaniu, a smak niepospolity, trafia w różne gusta - niestety jest to jedyna potrawa w moim wykonaniu, spotykająca się z podobną reakcją i nie ma tu mowy o fałszywej skromności.
Potrzebujemy, zależnie od ilości osób, ale mniej więcej:
2-3 piersi z kurczaka,
3 słodkie śmietany, w tym 1-2 kremówki,
3 zupy cebulowe w proszku,
piekarnik, no i naczynie żaroodporne.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia. Następnie zalewamy je śmietaną wymieszaną z zupami w proszku. Zapiekamy przez jakiś czas, zawsze robię to na oko, tak długo, żeby piersi zdążyły się ugotować, a powstała na wierzchu naczynia skórka, ładnie zbrązowieć. Kurczaka w takim sosie podaję z ryżem i ziołami, chociażby pietruszką.

fibiger


Jedno z moich ulubionych dań serwowane i na przyjęciach i na co dzień, szybkie, łatwe i co najważniejsze bardzo tanie a równocześnie bardzo efektowne i smaczne, a mianowicie "Duszone golonki z indyka" . Nie są tłuste jak normalne i mięso jest delikatniejsze.
Skład (w zalezności od naczynia żaroodpornego)
- 4 golonki z indyka
- d 0,5 kg do 1kg kapusty kiszonej
- puszka białej fasoli konserwowej
- szklanka wody
- tymianek
- łyżka majeranku
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie trochę fasolki, przykrywamy cienką warstwą kapusty i na to układamy golonki, następnie wykładamy na wierzch i w pomiędzy wolne przestrzenie między mięsem pozostałą część kapusty kiszonej. Wierzch całości przykrywamy resztą fasolki. Na koniec danie posypujemy ziołami i podlewamy szklanką wody. Zamykamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 30-40 min (dusimy do miękkości, w razie potrzeby można podlewać delikatnie wodą). I gotowe;] zapach i smak pierwszorzędny a jedyne co trzeba zrobić to ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym, tanie i wydajne, polecam...(podawane bez dodatków, ewentualnie z ziemniakami)


aurorka


Makaron z tuńczykiem i brokułem w sosie śmietanowym. Proste i zawsze wychodzące danie

Potrzebujemy:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 brokuł
1 cebula
kulkę mozzarelli
makaron
śmietana 12%
sól, pieprz
oregano, bazylia
oliwa
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i tuńczyka. Dodajemy brokuł, zalewamy śmietaną, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dzielimy makaron na porcje, polewamy sosem, posypujemy startą mozzarellą i przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
Smacznego! :)


alhena


Ziemniaczane ślimaczki w towarzystwie roladek z łososia w szynce parmeńskiej

Niedzielny obiad? Efektownie i ze smakiem? Prosty przepis, które dopieści wszystkie zmysły!
Składniki:
- ziemniaki
- suche wafle (andruty)
- łosoś surowy – filet
- plastry cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
- gałka muszkatołowa
- łyżka kwaśnej śmietany, łyżka masła
- sól, pieprze
Ziemniaki gotujemy tak, żeby się rozpadały. Robimy z nich puree, które przyprawiamy gałką muszkatołową, śmietaną, masłem, solą i pieprzem. Gorące, gładkie puree wykładamy na wafle – warstwa ok. 1 cm. Zostawiamy na chwilę do momentu aż wafle zmiękną. Gdy wafel jest elastyczny, zwijamy go w roladkę. Zostawiamy do wystudzenia i wyschnięcia.
Filet z łososia, bez skóry, kroimy w dość grube paski długości ok. 4 cm. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy paski z łososia. Gotujemy kilka chwil (ok. 3-4 minuty), uważając, żeby się mięso nie rozpadło. Ugotowaną rybę zawijamy w plastry szynki parmeńskiej, niczym nie doprawiamy. Roladki kładziemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 15-20 minut. Tłuszczyk z zapiekanej szynki otuli smakiem kawałki delikatnej ryby!
Kroimy waflowo-ziemniaczane roladki na kawałki grubości ok. 2 cm. Powstałe „ślimaczki” kładziemy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy z każdej ze stron aż się zarumienią. Chrupiące „ślimaczki” podbiją podniebienie Twoje oraz Twoich bliskich.
Na talerz wyłóż kilka ślimaczków. Obok połóż zapieczone roladki z ryby. Całość zwieńczy sałata w mieszanki sałat z sosem typu winegret!
Rozpieścisz swoje podniebienie, nacieszysz oczy piękną, kolorową kompozycją na talerzu.
Smacznego!

asiasaw



Pesto z bazylii i migdałów

Potrzebujemy :
paczkę makaronu w ilości 100 g na osobe ( danie na 3, 4 osoby)
- bazylię swieżą ok. trzech doniczek albo pęczek wielkości 2 standardowych pęczków pietruszki
- paczka płatków migdalowych
- doskonałą oliwę z oliwek, dziewiczą oczywiście
- czosnek, 3 zabki (nie chiński)
- sól i pieprz
Wykonanie :
wazna jest kolejnośc czynności
do suchego blendera ( to takie naczynie z nożykiem na dnie )
wsypujemy platki migdaołwe i mielimy na mączkę
Nastepnie wlewamy oliwę ok 1 szklanki (na 3, 4 osoby )
właczamy blender i dodajemy stopniowo bazylię i mielimy wolno do otrzymania podobajacej nam sie konsystencji
- dodajemy uprzednio zgnieciony z łyżeczką soli czosnek
oraz oczywiście swieżo zmielony pieprz
Pieprzymy zawsze na końcu ,można dopiero po przełożeniu do misy docelowej do której wsypujemy ugotowany al dente makaron w postaci cieszacej oko, a nie powodującej trudności w jedzeniu czyli krotkiej np świderki , kokardki.
Tajemnica polega na tym że jest to sos zimny wiec im dłuższy makaron tym szybciej stygnie w trakcie jedzenia a tego nie lubimy.Nie mówiac o tym, że poplamimy sobie bluzke , koszulę, a moze nawet włosy jesli ktos ma tzw łapczywy apetyt.
Tak bywa w przypadku spagetti .
Do misy wlewamy sos dodajemy odcedzony gorący makaron i szybko podajemy na stół, gdzie biesiadnicy juz czekaja ze sztućcami przy talerzach.
Można tez część migdałów wcześniej uprażyc na suchej patelni i posypac gotowa potrawę. To dla tych którzy lubią jak im cos chrupie.
Zapach i smak tego bardzo prostego dania pozostaje na długo w naszej zmysłowej pamieci. Dla tych ktorym zapach czosnku przeszkadza potem polecam lampke bialego półwytrwnego wina.
Smacznego!

Żakanaka


Mało kto mi chce w to wierzyć (bo nie wyglądam;), ale gotuję naprawdę nieźle. Moje ulubione danie (bo szybkie, proste i zaskakujące) to... placki ziemniaczane! Jak coś takiego może być zaskakujące? To proste, razem z ziemniakami (6 dość dużych) do ciasta ścieramy oprócz cebuli (musi być wielka), jajek (dwa) i mąki jeszcze pora, marchewkę i... spory kawałek ananasa. Może takie połączenie brzmi dziwnie, ale wierzcie mi, sprawdza się w 100%! Aha... zapomniałbym:) - doprawiamy tradycyjnie. pieprzem i solą do smaku. Voila!

jasonsatanus


Zapiekanka ze szpinakiem

- pierś z kurczaka,
- mrożony szpinak,
- cebula,
- czosnek,
- ser żółty w kawałku,
- makaron kokardki,
- sól, pieprz do smaku.
Kroimy i smażymy kurczaka. W garnku gotujemy zamrożony szpinak, solimy go. Makaron gotujmy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy, wymieszany makaron ze szpinakiem, ser wcześniej startym i kurczaka. Zapiekamy ok 30 min. w 180 stopniach w pierkarniku.

Adam22


Efektowna i niedroga przy tym nieskomplikowana jest moja zapiekanka z mozarellą i pomidorami w chwilach więjkszego natchnienia z szynką.
Potrzebujemy:
- większe opakowanie mozarelli zwykłej lub wędzonej - takie duże kulki
- 2 pomidory wielkości mozarelli
- odrobina masła do posmarowania naczynia do zapiekania
- bazylia swieża lub suszona
- szczypta soli
- i w zależności od humoru : szynka, najlepiej odrobinę podwędzona
Naczynie lekko posmarować masłem ( nie za dużo bo mozarella jest tłusta) pokroić mozarellę i pomidory w grubsze ( ok 3-5 mm) plastry ułożyć w naczyniu na przemian, ale nie warstwowo tylko "na zakładkę" ;) Jeśli jest nastrój na szynkę to wkomponować w to plastry szynki wielkością dopasowane do mozarelli i pomidorów. Odrobinę posolić, posypać bazylią, zapiec tak długo aż mozarella się lekko rozleje.
Do tego podaję grzanki z pieczywa lub gorącą bagietkę z maslem zwykłym lub czosnkowym. Polecam. Szybko, efektownie, smakowicie.


mamamariana

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto