Kawy pijemy coraz więcej. Jak grzyby po deszczu powstają nowe kawiarnie. Jednak tak naprawdę tylko w niewielu miejscach możemy rozkoszować się dobrze zaparzonym „czarnym złotem” – jak dawniej zwano kawę. Niestety, najczęściej za dobrymi, markowymi ekspresami stoją ludzie, których możemy od biedy nazwać „zaparzaczkami” kawy, a nie baristami. I nie jest to tylko poznańska przypadłość – tak dzieje się w całej Polsce.
Od kilku lat taki smutny kawowy krajobraz stara się zmienić polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości (SCAE). W tym roku, wspólnie z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi SCAE zaprasza na pierwsze Mistrzostwa Polski Sieci Kawowych – Olimpiadę Kawy. A najlepszą okazją do zorganizowania takiej imprezy są największe w tej części Europy targi przemysłu spożywczego Polagra-Food.
Olimpiada potrwa dwa dni, w czasie których dwuosobowe zespoły baristów, reprezentujące poszczególne sieci kawowe będą musiały wykazać się zarówno imponującą wiedzą teoretyczną, jak i prawdziwie mistrzowskimi umiejętnościami w przygotowywaniu „małej czarnej".
Olimpiada rozgrywana będzie w czterech konkurencjach:
Cup tasting - jest to konkurencja, w której rywalizujące ze sobą zespoły będą musiały wykazać się znajomością różnych gatunków kawy na podstawie ich smaku i aromatu. Z 8 zestawów po 3 filiżanki (gdzie w dwóch będzie ta sama kawa, a w trzeciej inna) bariści będą musieli w ciągu 8 minut wytypować filiżanki z kawą, różniącą się od pozostałych dwóch. W filiżankach będzie kawa przygotowywana z kombinacji 10 różnych gatunków (każdy zawodnik otrzyma do rozpoznania identyczne kombinacje). Ocenie podlega ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.
Espresso na czas - konkurencja, w której zadaniem będzie przygotowanie i zaserwowanie jak największej ilości espresso w ciągu 6 minut. Ocenie podlega ilość, poprawność techniki przygotowania i wygląd.
Latte i macchiato Art - konkurencja, podczas której sporządzone zostanie najlepsze smakowo i najciekawsze wizualnie Caffé Latte. Zadaniem baristów będzie przygotowanie i zaserwowanie w ciągu 6 minut dwóch identycznych latte i macchiato. Ocenie podlega: wygląd, identyczność, zapach, smak i czas.
Coffee and good spirits - konkurencja, która ma doprowadzić do powstania najznakomitszych drinków kawowych połączonych z alkoholem. Zadaniem baristów będzie przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch "signature" napojów na bazie espresso i alkoholu. Ocenie podlega: poprawność w przygotowaniu (Irish coffee), wygląd, zapach, smak i czas.
Zmagania zespołów będzie obserwowało i oceniało jury akredytowane przez SCAE i WBC (World Barista Championship). Wygra ta sieć, która otrzyma łącznie największą ilość punktów.
Ci, którzy zechcą poszerzyć swoją wiedzę na temat kawy będą mogli „wziąć" kilka dodatkowych lekcji w ramach Akademii Kawy ®, zlokalizowanej na przestrzeni specjalnej. Rozpatrywane będą dwa bloki tematyczne: pierwszy to warsztaty szkoły Barista, drugi - to cykl prezentacji od palenia różnych gatunków kawy poprzez ich mielenie i w końcu parzenie w ekspresach przelewowych oraz innych popularnych urządzeniach.
Program Olimpiady Kawy
Poniedziałek 15.09.2008
11.00 - 13.00 "latte and macchiato art"
14.00 - 16.00 "coffee in good spirits"
Wtorek 16.09.2008
10.00 - 13.00 „espresso na czas"
14.00 - 16.30 „cup tasting"
16.30 - nagrody i zakończenie imprezy
Mamy dla Was pięć jednoosobowych zaproszeń na Olimpiadę Kawy (upoważniających do wejścia na targi Polagra-Food). By dostać jedno z nich, wystarczy opisać na blogu w MM Poznań swoje ulubione miejsce w Poznaniu, w którym można napić się dobrej kawy. Napiszcie, co Wam się tam podoba, jak smakuje serwowana w lokalu kawa. Wasze propozycje staną zalążkiem wielkiej mapy poznańskich lokali. Pięć pierwszych osób, które umieszczą opis swojej ulubionej kawiarni/pubu/baru na blogu, otrzyma zaproszenia. Na Wasze wpisy czekamy do niedzieli, do godziny 20:00.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?