Opóźnia się przebudowa Sali Wielkiej Zamku (zdjęcia)

Redakcja
Pierwotnie remont miał zakończyć się na początku roku. Zmodernizowana sala zostanie oddana do użytku później - pod koniec roku.

Przypomnijmy, że modernizacja obejmuje cały kompleks Sali Wielkiej CK Zamek (dawnej Sali Tronowej): od poziomu holu wejściowego na parterze gmachu, aż po dach, gdzie zaaranżowane zostaną niewykorzystane dotąd przestrzenie strychów.

Remont rozpoczął się w grudniu 2010 roku i miał zakończyć się w pierwszej połowie tego roku. Niestety, tego terminu nie uda się dotrzymać.

- Napotykamy szereg trudności - wyjaśnia Dariusz Szymkowiak z firmy Skanska, kierownik budowy. - Myśleliśmy, że stan surowy będzie już dawno skończony i będziemy mogli koncentrować się na etapie wykończeniowym. A nadal prowadzimy jeszcze roboty konstrukcyjne. To obiekt istniejący, który podlega przebudowie, i często coś nas zaskakuje. Musimy dostosowywać się do tego, co zastaniemy.

Budowlańcy musieli m.in. wymienić strop pod Salą Wielką, konieczne okazało się też przełożenie dachu nad pomieszczeniem, gdyż ten okazał się nieszczelny. Często zdarza się, że stan rzeczywisty nie zgadza się z tym, co znajduje się w dokumentacjach.

- Na przykład z dokumentacji wynika, że ściana ma 1-1,5 metra, a w rzeczywistości to dwie ściany, inne ściany są przesunięte - tłumaczy Dariusz Szymkowiak.

W przebudowanej Sali Wielkiej będą organizowane koncerty, spektakle, pokazy filmowe - jej wnętrze, w którym pomieści się 462 widzów, będzie można aranżować w zależności od charakteru wydarzenia.

Nad Salą Wielką znajdzie się Scena Nowa z widownią dla 121 widzów, a na pierwszym piętrze, w miejscu Sali Marmurowej i Kameralnej powstanie nowoczesne kino studyjne oraz sala wystawowa.

Również tam pojawiły się problemy.
- Po odkryciu i zdemontowaniu w Sali Marmurowej fragmentu podwieszanego sufitu okazało się, że strop nie nadaje się do użytkowania - mówi Dariusz Szymkowiak. - Musimy go rozebrać, a do tego sufit podlega ochronie konserwatorskiej, cały czas czekamy na decyzję konserwatora, prace tam wstrzymane są od października.

Gotowa jest już za to szklana kopuła o powierzchni 300 m kw., która znajduje się nad holem na pierwszym piętrze przed Salą Wielką. Wewnątrz widać już antresolę, która stanowić będzie komunikację pomiędzy dwoma skrzydłami. W jednym z nich znajdzie się bar, w drugim księgarnia. W tej chwili budowane są schody, którymi będzie można dostać się na górę.

Dotacja pomogła im w rozkręceniu lokalu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie