Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ostrzeżenie GIS: Groźne bakterie w rybach! GIS ostrzega przed tymi filetami, mogą być groźne dla zdrowia

Redakcja
pixabay.com
Ostrzeżenie GIS. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partiami fileta śledziowego a’la matias, w którym wykryto groźne dla zdrowia bakterie. Spożycie może prowadzić do poważnej choroby. Czytaj więcej!

Nowe ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w piątek (18 września) ostrzeżenia dotyczące żywności. Wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.

Numer partii: 012320/165

  • Termin przydatności do spożycia: 27.09.2020 Wielkość opakowania: 1 kg oraz 0,4 kg
  • Termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 Wielkość opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg oraz 4 kg
  • Termin przydatności do spożycia: 01.10.2020 Wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg oraz 2,5 kg

Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu. W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem - ostrzega GIS.

Zobacz więcej wycofanych przez GIS produktów w poniższej galerii:

Ostrzeżenie GIS: Groźne bakterie w rybach! GIS ostrzega prze...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto