Pascha wg Buni
Czas : 24 godziny
Składniki:
20 dag białego sera kremowego tłustego
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany ( czubatych )
4 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu płynnego
1/2 łyżeczki Przyprawy Skórka pomarańczowa ( Kotanyi )
2 łyżeczki Przyprawa do sernika i mas serowych Kotanyi ( lub 1/2 Cukru z prawdziwą wanilią )
1 kieliszek alkoholu ( rum , pomarańczówka cytrynówka - ja dałam cytrynówkę )
1/2 szklanki rodzynek
6 moreli suszonych
6 daktyli suszonych
Przygotowanie
Zagotować 1 /2 szklanki wody z 2 łyżkami miodu i alkoholem. Zalać bakalie i zostawić na kilka godzin by namokły .Roztopić masło i ostudzić . Zmiksować w malakserze ser , śmietanę, masło, 1 łyżkę miodu , skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika .Odcedzić bakalie . Pokroić drobno daktyle po usunięciu pestek i morele .Wymieszać masę serowa z bakaliami . Dziurawą doniczkę lub jeszcze lepiej nie duże sitko wyłożyć gazą jałową.
Wyłożyć masę serową na gazę.
Zawinąć boki gazy do środka tak by zakryły wierzch . Położyć na wierzch talerzyk ( dopasowany wielkością ) i obciążyć go. Sitko postawić na kamionce i wstawić na 24 godziny do lodówki.
Wyjąć . Odkryć gazę .Wyłożyć paschę na talerzyk.
Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej , kawałkami pomarańczy , jadalnymi kwiatami - lub innymi ozdobami. Podawać schłodzoną.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?