W skrócie
Idealnie soczysty, miękki kotlet schabowy z chrupiącą skórką to prawdziwy przysmak. Dla wielu to ulubiony obiad. Mam dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak przygotować perfekcyjne schabowe. Możesz je podać np. z zasmażaną kapustą lub mizerią.
Zobacz w galerii, jak zrobić perfekcyjne kotlety schabowe.
Przepis na kotlety schabowe
czas przygotowania: marynowanie 2 godziny, smażenie 20 minut
porcja dla 4 osób,
poziom trudności: średni
Składniki:
- 4 kawałki schabu,
- 200 ml mleka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej.
- 100 g smalcu,
Zobacz także: Ciekawy pomysł na obiad. Najlepszy przepis na siekane kotlety z kurczaka. Kluczem jest jeden dodatek
Jak zrobić kotlety schabowe?
- Zacznij od rozbicia kotletów schabowych.
- Oprósz mięso solą i pieprzem i przełóż do miski
- Zalej mięso mlekiem, dodaj posiekaną cebulę, obrany czosnek, listki laurowe i ziele angielskie.
- Tak przygotowane schabowe przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Wyjmij mięso z mleka i dokładnie osusz ręcznikiem
- Przygotuj trzy talerze. Do jednego wbij jajko i roztrzep widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Rozgrzej smalec na patelni.
- Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
- Zdejmij kotlety z patelni do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Zobacz także: Drobiowe kotleciki szu szu. Przepis na szybki obiad z kurczakiem. Kotlety w tej marynacie cię zachwycą
Błędy przy robieniu schabowych
Kotlety schabowe to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem do mięsa plastrów schabu obtoczonych w panierce z jajka, mąki oraz panierki z bułki tartej i smaży na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Na przygotowanie idealnego kotleta schabowego każdy kucharz i kucharka mają swoje metody. Warto jednak wiedzieć, jakich błędów unikać i jak właściwie usmażyć soczyste i miękkie kotlety.
Najczęściej popełniane błędy przy przyrządzając kotlety schabowe
- Nieodpowiednie mięso - kupując mięso na kotlety schabowe trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Najlepiej wybrać mięso: soczyste, o różowej barwie, lekko wyczuwalnym zapachu, marmurkowe, czyli lekko przerośnięte tłuszczem, bez suchych brzegów. Schab ma być wilgotny, ale nie mokry.
- Nieświeże mięso - surowy schab, im dłużej leży w naszej lodówce, tym gorzej. Najlepiej usmażyć schabowe w dniu zakupu mięsa, ale jeśli musimy przechowywać je, to pamiętajmy, by zostawić schab w lodówce maksymalnie dwa dni, w temperaturze ok. 2 stopni Celsjusza.
- Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest on przyczyną roznoszenia po naszej kuchni groźnych dla zdrowia bakterii. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso, najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.
- Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.
- Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.
- Zbyt mocno roztłuczone mięso - nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości.
- Mięso nieosolone - kotlety schabowe warto dobrze doprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Idealnie, jeśli uda nam się na kilka godzin zamarynować schabowe w mleku z cebulą i przyprawami. Dzięki temu schabowe wyjdą miękkie i aromatyczne. Przed smażeniem należy je dokładnie osuszyć z mleka.
- Za mało lub za dużo panierki - kotlet schabowy panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Warto zrobić to dokładnie, by uzyskać równą panierkę na całej powierzchni mięsa. Ważne jest tu jednak wyczucie. Zbyt dużo wklepanej bułki tartej sprawi, że kotlet będzie ciężki w smaku.
- Smażenie na kiepskim oleju - schabowe najlepiej powinno smażyć się na dobrze rozgrzanym smalcu. Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest smażenie kotletów na maśle klarowanym.
- Za mało rozgrzana patelnia - jeśli zaczniemy smażyć schabowe na zbyt mało rozgrzanej patelni, panierka zacznie odchodzić od mięsa, co nie tylko wygląda mało estetycznie, ale również spowoduje, że jej kawałki zaczną się przypalać.