Składniki:
- 8 pomidorów
- 4 jajka na twardo
- 3–4 czerwone cebulki
- 3–4 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki posiekanej
- natki pietruszki
- 2–3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Z pomidorów ścinamy czapeczki, wydrążamy miąższ. Pomidory solimy i odwracamy, aby ściekł nadmiar soku. Wydrążony miąższ przecieramy przez sito. Posiekaną cebulkę szklimy na maśle (łyżka), dodajemy roztarty czosnek i natkę pietruszki, i chwilę smażymy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, łączymy z tartą bułką, miąższem z pomidorów i posiekanymi jajkami, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewamy pomidory. Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy na nim ciasno pomidory, przykrywamy czapeczkami, polewamy stopionym masłem, wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut.
Podajemy jako gorącą przekąskę lub jako dodatek do pieczeni.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?