Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy świąteczne: Przepis na makowiec

Aleksander Glowania
Aleksander Glowania
Jak przygotować przepyszny makowiec na święta? Poniżej zamieszczamy przepis - dokładnie według receptury Małego Mikołajka.

Zobacz wszystkie świąteczne przepisy:



Makowiec:

Ciasto:

  • pół kilograma mąki

  • kostka margaryny

  • pół szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka śmietany

  • 3 jaja (2 żółtka i jedno całe)

Mak:

  • pół kilograma maku

  • bakalie

  • 1 żółtko

  • łyżka masła

  • zapach migdałowy

  • opcjonalnie powidła śliwkowe

Syrop:

  • pół kilo cukru cukru

  • pół szklanki wody


Przygotowanie:

1. Mak: gotujemy mak przez dwie godziny, następnie odsączamy i mielimy dwukrotnie. Z połowy szklanki wody i pół kilo cukru gotujemy syrop, który następnie dodajemy do maku i gotujemy mieszając przez 15 minut. Następnie mak mieszamy z bakaliami, dodajemy zapach migdałowy, łyżke masła i jedno żółtko. Calość mieszamy razem z pianą ubitą z dwóch białek

2. Zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie części. Odstawiamy je do lodówki i mocno schładzamy - schłodzone będzie się lepiej wałkowało i zawijało.

3. Po schłodzeniu, wyjmujemy jedną część ciasta. Rozwałkowujemy ją, posupując mąką. smarujemy ciasto białkiem i wukładamy polowę masy makowej. Zwijamy w rulon, końce ciasta zawijamy pod spód, zawinąc w pergamin.

4. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałą masą makową. Przygotowujemy blachę do pieczenia (posypujemy mąką) i pieczemy ciasta w temperaturze około 180 stopni.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto