Zobacz wszystkie świąteczne przepisy:
Makowiec:
Ciasto:
pół kilograma mąki
kostka margaryny
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka śmietany
3 jaja (2 żółtka i jedno całe)
Mak:
pół kilograma maku
bakalie
1 żółtko
łyżka masła
zapach migdałowy
opcjonalnie powidła śliwkowe
Syrop:
pół kilo cukru cukru
pół szklanki wody
Przygotowanie:
1. Mak: gotujemy mak przez dwie godziny, następnie odsączamy i mielimy dwukrotnie. Z połowy szklanki wody i pół kilo cukru gotujemy syrop, który następnie dodajemy do maku i gotujemy mieszając przez 15 minut. Następnie mak mieszamy z bakaliami, dodajemy zapach migdałowy, łyżke masła i jedno żółtko. Calość mieszamy razem z pianą ubitą z dwóch białek
2. Zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie części. Odstawiamy je do lodówki i mocno schładzamy - schłodzone będzie się lepiej wałkowało i zawijało.
3. Po schłodzeniu, wyjmujemy jedną część ciasta. Rozwałkowujemy ją, posupując mąką. smarujemy ciasto białkiem i wukładamy polowę masy makowej. Zwijamy w rulon, końce ciasta zawijamy pod spód, zawinąc w pergamin.
4. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałą masą makową. Przygotowujemy blachę do pieczenia (posypujemy mąką) i pieczemy ciasta w temperaturze około 180 stopni.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?