Od rana w jednym z pawilonów Międzynarodowych Targów Poznańskich trwała zacięta rywalizacja. W użyciu były miksery, miski, foremki, noże, a nawet... małe palniki. Takiego właśnie sprzętu używali zwycięzcy dotychczasowych eliminacji polskiego etapu Pucharu Świata w Piekarstwie - Coupe Louis Lesaffre.
W każdej z trzech kategorii mierzyło się trzech zawodników. Poznańskie finały poprzedzone były zaciętymi eliminacjami.
- Zwycięzcy finału eliminacji jadą na półfinały konkursu do Lyonu, gdzie startować będą przedstawiciele dziewięciu państw - tłumaczy Piotr Koperski, organizator polskiej części konkursu. - Następnie dwie najlepsze ekipy awansują do światowego finału w Paryżu, który odbędzie się w 2012 roku.
Uczestnicy startowali w trzech kategoriach: produkty półcukiernicze, pieczywo specjalne i bagietki oraz wypiek artystyczny. W pierwszych dwóch konkurencjach jury oceniało przede wszystkim cechy organoleptyczne. Wypiek artystyczny to zarówno wygląd zewnętrzny, jak i nawiązania do miejsca pochodzenia piekarza.
- Przy pieczywie natomiast sprawdzamy takie rzeczy jak masa, wygląd, grubość skórki czyli wszystko to, co może mieć wpływ na jakość wypieku - wyjaśnia zasady oceniania Bogdan Franciszek Mamaj, jeden z jurorów konkursu.
Jednak piekarze mogli też zdobyć punkty ujemne. Jury przyznawało je przede wszystkim za przekroczenie czasu na przygotowanie wypieku, ale też za użycie różnego rodzaju niejadalnyh foremek czy też wsporników, zwłaszcza w wypieku artystycznym.
- Dodatkowe punkty można stracić za brak higieny - opowiada Mamaj. - Jeśli zawodnik zapomni, jak wygląda szczotka to mu to oczywiście przypomnimy, jednak dodamy do tego przypomnienia punkty karne. Ale nie jesteśmy wrogami zawodników, my też jesteśmy piekarzami.
Mamaj podkreśla, że wszystkie kategorie konkursowe są równorzędne.
- Co prawda pieczywo i bagietki wydają się łatwiejsze, bo wymagają mniej zdobienia ale też są pracochłonne - przekonuje piekarz. - Trochę trudniejsze są wyroby artystyczne, bo tutaj trzeba być też trochę artystą...
Najlepszym artystą wśród polskich piekarzy okazał się Paweł Chojecki. Z pieczywem najlepiej poradził sobie Marcin Surowiecki, natomiast produkty półcukiernicze najlepiej przygotował Przemysław Koperski.
Piszemy bajki dla Tomka! Dołącz się do akcji i napisz własną opowieść! | Wirtualne Targi Edukacyjne ACI |
Tym żyje miasto! publikuj teksty, zdjęcia, wideo Wygrywaj nagrody! |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?