Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznań Culinary Fest: Spróbuj Żeberka Kubusia Puchatka lub Pierogów Kopciuszka [MENU, ZDJĘCIA]

KAB
Zobacz pełne menu Poznań Culinary Fest
Zobacz pełne menu Poznań Culinary Fest Poznań Culinary Fest
Ideą Poznań Culinary Fest jest odkrywanie nowych smaków i lokali na mapie Poznania. Festiwal, na który restauracje przygotowują specjalne menu o atrakcyjnych cenach, odbywa się po raz dziesiąty. Można skosztować takich dań jak: Żeberko Kubusia Puchatka, Bajka o Trzech Szarpanych Świnkach oraz Pierogi Kopciuszka...

Poznań Culinary Fest to święto kuchni, oparte na międzynarodowej formule tygodnia restauracji. W Poznaniu wydarzenie odbywa się czterokrotnie w ciągu roku. Ideą Culinary Fest jest wymiana doświadczeń oraz odkrywanie nowych smaków i lokali na mapie Poznania.

Każda edycja Culinary Fest ma temat przewodni. Dziesiąta, jubileuszowa odsłona Poznań Culinary Fest odbywa się w dniach 23-29 listopada pod hasłem "Bajkowa kuchnia". Inspiracją dla szefów kuchni będą legendy, baśnie, mity i bajki.

Podczas Culinary Fest menu we wszystkich restauracjach ma ujednolicony cennik. Ceny pozycji w menu są bardzo niskie, ponieważ zostaną one przygotowane w porcjach degustacyjnych, co umożliwi uczestnikom wziąć udział w festiwalu w różnych lokalach. Menu podlega ocenom uczestników, którzy przyznają Nagrodę Publiczności restauracji, która poda najsmaczniejsze dania.

Menu festiwalowe:
Przystawka - 5 zł
Danie główne - 12 zł
Zestaw (przystawka + danie główne) - 15 zł
Wino Faktorii Win À La Carte - 4 zł
(w restauracjach prowadzących sprzedaż alkoholu)

Zobacz pełne menu Poznań Culinary Fest

Restauracje X Poznań Culinary Fest:
3kolory Malta, Avocado Restaurant & Wine, Bagels & Friends, Bazar 1838, Bistro La Cocotte Poznań, Cocorico Café & Restaurant, Concordia Taste, Corrida Restaurant, Cyryl - Lunch Coffee Wine, Drukarnia Skład Wina & Chleba Poznań, Restauracja Estella (Garbary), Firlejka, Flavoria (Andersia Hotel), Francja Elegancja, Gajowa 12 Restauracja, drink bar i kręgielnia, GOKO Restauracja Japońska, Gorąca Patelnia, Hotel Kolegiacki, Jugoslavia, Karafka Bistro & Cafe Poznań, KOBA Cocktail Bar, Lavenda cafe & lunch, Lugana Restaurant, Mamasitas, mare nostrum, MOMO love at first bite, Restauracja Monidło, Papierówka, PINTA Klepka, Pod Nosem, Pod Pretekstem, Południe, Porażka, Restauracja TOGA, U Mysliwych, Weranda lunch & wine, Restauracja Wiejskie Jadło, Wspólny Stół.

Goście będą mogli też spróbować win specjalnie dobranych do festiwalowych dań! We współpracy z sommelierem Faktorii Win À La Carte - Rafałem Łojszczykiem - powstała selekcja win, dedykowanych daniom głównym z menu Culinary Fest. Wino w porcji degustacyjnej (100ml) goście będą mogli zamówić za 4zł (w restauracjach prowadzących sprzedaż alkoholu).

23-29 LISTOPADA 2015
X POZNAŃ CULINARY FEST
PRZYSTAWKA/ZUPA 5ZŁ | DANIE GŁÓWNE 12ZŁ | ZESTAW 15ZŁ

  • WINO Faktorii Win À La Carte 4zł/100ml*

3 kolory - Wiankowa 3
KOPCIUSZEK W DRODZE NA BAL: Pierogi z pieczona dynią, prażone pestki dyni, olej z czarnuszki
KSIĘŻNICZKA NA ZIARNKU GROCHU: Konfitowana pierś gęsi, puree z grochu, żurawina, grzyby
CACADU RIDGE Cabernet Sauvignon Petit Verdot, Australia

Avocado Restaurant & Wine - Dąbrowskiego 29
Siedmiomilowy Las: Biszkopt szczawiowy / żel z herbaty z owoców leśnych / Wonton z podgrzybkiem / plaster miodu
Zakochany Kundel: Szarpana wołowina / sos Allemende / pomidor / makaron z miętą / chipsy z marynowanej marchewki
MONTEMAR Carmenere, Aresti, Chile

Bagels & Friends - Wyspiańskiego 26, City Park
Karoca Kopciuszka: Aksamitny krem z dyni w asyście straży oliwy truflowej i soku z limonki.
Kaczka dziwaczka: Różowa pierś z kaczki marynowana w pomarańczowo-zielonym dodatku, serwowana z musem dyniowym, przecierem buraczanym i płatkami niebieskich ziemniaków
Pinot Noir LOUIS, Pascal Bouchard, Francja

Bazar 1838 - Paderewskiego 8
Księżniczka na ziarnku grochu: zupa krem porowo-ziemniaczany z zielonym groszkiem i jajkiem poche
Jaś fasola i świnki trzy: potrawka z fasoli podana z białą kiełbasą, żeberkiem i pieczonym boczkiem w niskiej temperaturze
Cocoon Zinfandel, Mere Magnum, California

Bistro La Cocotte Poznań - Murna 3a
Cod Accras - złota rybka - soczyste kawałki dorsza atlantyckiego, w złotej panierce podane z czosnkowo-limonkowym sosem
Królik w czerwonym winie z powidłami, z dodatkiem przypraw korzennych z ziemniaczkami
BACKWOODS Zinfandel RESERVE, Mare Magnum, California

Cocorico - Świętosławska 9
Bulion z dzika z cebulą confit, cukinią, podrobami, olejem rozmarynowym oraz pudrem z jałowca
Filet z gęsi z karmelizowaną gęsią skórą, emulsją z dyni z masłem orzechowym, waflem z kapusty włoskiej, kalafiorem i majonezem z popiołem z pietruszki
CERRO DE LA MESA CRIANZA, CVNE, Hiszpania

Concordia Taste - Zwierzyniecka 3
Wątróbka drobiowa na pure jabłkowo selerowym
Łosoś na sałatce z czarnej soczewicy i kopru włoskiego
Ampakama Viognier, Casa Montes, Argentyna

Corrida Restaurant - Wroniecka 24 (w sobotę, 28.11 restauracja czynna do godz. 18:00)
Kociołek baby Jagi
Maczuga Guliwera
Ampakama Viognier, Casa Montes, Argentyna

Cyryl - Lunch Coffee Wine - Libelta 1A, wejście od placu Cyryla Ratajskiego
Ratatouille
Królik Roger wrobiony w prawdziwki w śmietanie
BOURGOGNE Chardonnay, Pascal Bouchard, Francja

Drukarnia Skład Wina & Chleba - Podgórna 6
Małe Co Nieco: podwędzona polędwiczka wieprzowa, galaretka z miodu pitnego, aksamitny sos borowikowy, ziołowe kruche ciastko
Nie cierpię Smerfów: łosoś, zielony sos, rokietnik, mech, marchewka, nameko
CA MONTEMAR RESERVA Sauvignon Blanc, Aresti, Chile

Estella Garbary - Garbary 41
Śledź w czerwonym kapturku
Jaś i Małgosia w domku ze szpinaku
Ampakama Viognier, Casa Montes, Argentyna

Firlejka - Plac Kolegiacki 14/15
CONSOMME Z KACZKI DZIWACZKI Z RAVIOLI Z GRZYBAMI
ŚWINKA PEPPA W ZACZAROWANYM OGRODZIE
Boczek marynowany 48h, gotowany metodą sous vide 16h, mus z pieczonych bakłażanów i jabłek, karmelizowana mini marchewka, grzyby shimeji, trzy rodzaje rzodkiewki, coulis wiśniowy
Ampakama Viognier, Casa Montes, Argentyna

Flavoria (Andersia Hotel) - Plac Andersa 3
Szpinak /kasza jaglana / groszek zielony / nuta rydzowa
Polędwiczka wieprzowa / pierniki toruńskie / seler / groszek cukrowy /marchew
Gewurztraminer, Arthur Metz, Francja

Francja Elegancja - Wroniecka 18
Kociołek Panoramixa
Żeberko Kubusia Puchatka
LA BAUME Merlot, Francja

Gajowa 12 - Gajowa 12
Zaczarowany ogród: Panna Cotta z palonego mleka, sos z marynowanego buraka, gałązki z wodą brzozową, ziemia jadalna, puder z cebuli perłowej, boczniaki na maśle
Baltazar Gąbka i kraina Deszczowców: Perliczka, linguine warzywne, gąbka ziołowa, emulsja z kasztanów, czekoladowy sos wytrawny
CHATEAU LES ARTIGUES, Francja

GOKO - Ratajczaka 18 (pod kinem Apollo)
Gotowana w ciemnym, warzywnym sosie kaczka owinięta w chrupiące ciasto, muśnięta sosem śliwkowym.
Biała ryba z różyczką z kalmara, podana na ziarnach edamame z aksamitnym sosem na bazie wytrawnego sake i masago z koroną z chrupiącego lotosu
BAGLIO DI LUNA Grillo, Curatolo Arini, Włochy

Gorąca Patelnia - św. Marcin 39
Wilk: grzanki podane z serem mozzarella z czarnuszką i duszonymi czarnymi oliwkami z czosnkiem
Czerwony kapturek: Pieczona czerwona papryka z farszem drobiowym i kaszą jaglaną z przyprawami i orzechami włoskimi
CACADU RIDGE Semillon Chardonnay, Mare Magnum, Australia

Hotel Kolegiacki - Plac Kolegiacki 5 (restauracja nieczynna 26 i 28 listopada)
101 dalmatyńczyków
Tajemniczy ogród

Jugoslavia - Ratajczaka 18
Kociołek Panoramiksa: bałkański rosół ze słodkimi naleśnikami
Słodki burger Jasia i Małgosi: schab, biała czekolada, morele, rukola

Karafka - Niezłomnych 2
Zupa Mike'a Wazowski'ego (Potwory i Spółka) - krem z zielonego groszku z dodatkiem mięty
Waffel Ali - Baby i czterdziestu rozbójników - Waffel z tadżinem (wołowina, dynia, ciecierzyca)
COCOON Zinfandel, Mare Magnum, California

KOBA - Tylne Chwaliszewo 25
Dziadek do Orzechów: pieczony burak przekładany grilowanym bakłażnem , serkiem kozim z orzechem włoskim polane sosem na bazie octu balsamicznego
Mroczny Rycerz: Wątróbka na pieczonym płacie ziemniaka polana musem malinowym
MUSCAT, Francja

Lavenda Cafe & Lunch - Wodna 3/4
Dziadek do orzechów: Crumble warzywne zapiekane pod orzechową kruszonką z lodami z buraka
Świnopas: Polędwiczka wieprzowa na palonym sianie, z wędzonym boczkiem podawane z puree z warzyw okopowych, sos z wędzonej śliwki z kurkami
COCOON Zinfandel, Mare Magnum, California

Lugana - Wojskowa 4, City Park
Zaczarowany Las: skorzonera, grzyby enoki i lejkowce, rukiew wodna, musztardowiec, sos żurawinowy z demi glace
Kaczka Po Drugiej Stronie Lustra: pierś z kaczki w sosie różano-kasztanowym, coulis z czerwonej kapusty, gruszka, cebulka perłowa, botwinka
Montemar Merlot, Aresti, Chile

Mamasitas - Taczaka 24
Dizzy pod porową pierzynką: Krem z pora podany z jajkiem i emulsją z kolendry
Camarones mucha lucha na zielonej trawce: Pikantne krewetki tygrysie z causą i dressingiem pietruszkowym
BUENOS DIAS Verdejo, CVNE, Hiszpania

Mare Nostrum - Górna Wilda 89/19
Krem z gumijagód
Złota rybka w sieci z bajecznymi warzywami
Pinot Grigio LA DI MOTTE, Botter, Włochy

MOMO love at first bite - Szewska 2 (w dniu 28 listopada restauracja czynna do godz. 16:00)
Kopciuszek : dynia, mleczko kokosowe, imbir, rydze, osmiorniczka
Gdzie jest Nemo: kalmar baby, cukinia, chorizo, szpinak, konfitura z pomidorow
BERNON Albarino, Bodegas Aquitania, Hiszpania

Monidło - Matejki 68
Zupa z pietruszki Bartolini Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka
Baran dla Smoka Wawelskiego faszerowany kaszą, owsem i jęczmieniem, krakowska sumiszka gryczana ze słoniną. korzonki skorzonery z jarmużem i pieczonymi buraczkami
BARON LA ROSE Vieilles Vignes, Bordeaux, Francja

Restauracja TOGA - Plac Wolności 13A, Budynek Arkadii
Księżniczka na ziarnku grochu
Zatrute jabłko śpiącej królewny
PERSICA Muscat, Winnica Jasiel, Polska

Papierówka - Zielona 8
Co zostało z Piggi, Kermita i szwedzkiego kucharza
Krowa i kurczak, po jednym głębszym z zagrychą
COCOON Zinfandel, Mare Magnum, California

Pinta Klepka - Mickiewicza 20
Śledź, sosna, szczaw, ziemniak truflowy, jarmuż, pumpernikiel
Karczek wieprzowy, kukurydza, solony karmel, sos chimichurri, chili, żółtko, kalfior, kalafior romanesco
Menu inspirowane legendą o Smoku Wawelskim
Pinot Grigio LA DI MOTTE, Botter, Włochy

Pod Nosem - Żydowska 35A
SKARBY ALLADYNA
BAJKA O TRZECH SZARPANYCH ŚWINKACH

Pod Pretekstem, - św. Marcin 80/82
Wytrawna zupa czekoladowa z kury Pod Pretekstem Jasia i Małgosi oraz intryg Baby Jagi,podana z nuta chili
Pierogi Kopciuszka tak pyszne, że znikają przed północą Pod Pretekstem mozolnie przebieranego maku z popiołu, podane z makiem, bakaliami i sosem waniliowym
Muscat SAINT JEANE DE MINERVOIS, Francja

Południe - Mickiewicza 24a/2
Stumilowy las, zupa, suszone grzyby, kiszona kapusta
Za siedmioma rzekami, filet z pstrąga, kapusta modra, puree
FINCA ARIADNA Verdejo, Felix Solis, Hiszpania

Porażka - 23 Lutego 29/33
Pierożki z tofu i groszkiem w aromatycznym ziołowym bulionie
Zaczarowane pieczone jabłko z ziołowym nadzieniem, polenta, mus paprykowy, pesto z roszponki , chipsy z jarmużu
Pinot Grigio LA DI MOTTE, Botter, Włochy

U Myśliwych - Libelta 37
Carpaccio z polędwicy Jelenia z sosem musztardowo-ziołowym
Ragout z łosia podane z gnocchi z pesto szpinakowym
CA CHIANTI CAMPOBELLO , Castellani, Włochy

Weranda Lunch & Wine - Półwiejska 42, Stary Browar (codziennie od 13:00)
Gunkan maki z łososiem, awokado, tatarem z mango oraz sosem sojowo-tymiankowym
Polędwiczka sous-vide z pieczonym boczniakiem i sosem wiśniowym na bazie demi-glace
PEONIA, Winnica Jasiel, Polska

Wiejskie Jadło - Stary Rynek 77
Zaczarowane Jabłko (Zupa jabłkowa podana w jabłku )
Kaczka Dziwaczka w rosole (Pierogi z kaczką podane na rosole z kaczki)
Pinot Grigio LA DI MOTTE, Casa Vinicola Botter, Włochy

Wspólny Stół - Śródka 6
Consomme z kurczakiem, lejkowcem dętym oraz fasolą (Jack the Bean)
Wątróbka drobiowa w sosie z czerwonego wina z żurawiną piklowaną fioletową marchwią, kuskusem maślanym oraz syropem figowo-musztardowym (Wątróbka Prometeusza)
Primitivo MARCHESI SALENTO, Castellani, Włochy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto