W ciągu czterech dni skontrolowali 15 straganów z wędlinami, pieczywem, serami dojrzewającymi i góralskimi, słodyczami (żelkami, krówkami), rurami poznańskimi i piernikami, rękodziełem cukierniczym, miodem i miodami pitnymi. Sprawdzili także 11 punktów gastronomicznych.
W nielicznych przypadkach brakowało: zezwoleń na prowadzenie działalności, dostatecznego zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniami, przechowywanie i eksponowanie żywności nietrwałej mikrobiologicznie poza lodówkami, dokumentów i certyfikatów potwierdzających jakość sprzedawanych produktów.
Na niektórych straganach zabrakło odpowiednich urządzeń do utrzymania właściwej higieny przez personel (do mycia i suszenia rąk), a także dostatecznej ilości zimnej i gorącej wody pitnej, warunków do odpowiedniego usuwania płynów oraz zużytego tłuszczu.
Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?