- Wydarzenie ma służyć przybliżeniu społeczności miasta i regionu realizowanych przez Wydział Rolnictwa i Bioinżynierii tematów i zagadnień badawczych wcale nie tak odległych od codziennego życia o czym będzie się można przekonać osobiście - tłumaczy dr inż. Zuzanna Sawińska z Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Naukowcy przypominają, że produkcja żywności, którą ostatecznie możemy kupić w sklepie zaczyna się na polu w gospodarstwie rolnym. Z kolei badania, które są prowadzone na UPP pozwalają poszerzyć wiedzę na temat tego co dzieje się z nią dalej.
Podczas „Wagarów z przyrodą” uczniowie dowiedzą się m. in. czy rośliny mogą odczuwać stres czy jak powstaje kropla wody. Poruszony zostanie także temat na ile w naszym codziennym życiu obecna jest genetyka i biotechnologia.
Całe wydarzenie z roku na rok cieszy się niesłabnącą popularnością. Świadczą o tym liczby - w ubiegłorocznej edycji udział wzięło około pół tysiąca uczniów z 18 szkół. A w tym roku obecność na „Wagarach z przyrodą” zapowiedziało już ponad 600 uczniów.
Początek imprezy w środę, 21 marca o godz. 10. Odbywać się będzie w budynku Bio-Centrum przy ul. Dojazd 11 w Poznaniu.
POLECAMY:
Rozrywka
Wypadki, korki, drogi
Inwestycje
Quizy - sprawdź, czy wiesz
Nowe miejsca w Poznaniu
Zobacz też: Magazyn "Info z Polski"
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?