18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Praca - Mikołaj: zawód wysokiego ryzyka

Tomasz Nyczka
Janusz Kellner już siódmy rok wciela się w rolę Mikołaja w przedszkolach i supermarketach
Janusz Kellner już siódmy rok wciela się w rolę Mikołaja w przedszkolach i supermarketach Janusz Romaniszyn
Grudzień przynosi okazję, by podreperować swój budżet. Tylko nieliczni zdecydują się jednak przywdziać czerwony strój, czapkę i sztuczną brodę. I, prawdę mówiąc, tylko nieliczni nadają się do pracy w charakterze Świętego Mikołaja. Ta bowiem nie sprowadza się jedynie do rozdawania dzieciom cukierków. To nie przelewki, gdy trzeba poradzić sobie z płaczącym maluchem, nastolatkami, którzy kradną cukierki z koszyka i uciążliwymi bezdomnymi.

– Mimo wszystko uwielbiam to zajęcie, bo po pracy jestem bardziej wypoczęty niż wtedy, gdy do niej jadę – mówi 62-letni Janusz Kellner, rencista z Kórnika i Mikołaj z siedmioletnim stażem.

Kellner, który obowiązki Mikołaja pełni między innymi w Kupcu Poznańskim i kilku przedszkolach, pracował wcześniej w jednym z poznańskich hipermarketów. A także jako kierowca w MPK i... kelner w restauracji. Jak sam mówi, praca Mikołaja wymaga odpowiedniego charakteru.

– Nie można być mrukiem i trzeba lubić ludzi. A czasami nawet wcielać się w rolę psychologa, próbując wyczuwać ich nastroje – przyznaje. – Zdarza się na przykład, że dziecko wybucha płaczem, gdy proponuję mu, żeby sprawdziło, czy moja broda jest prawdziwa.
Wtóruje mu inny poznański Mikołaj, na co dzień studiujący w Wyższej Szkole Bankowej.

– Ja wiem, jak postępować z dziećmi, bo jest ich w mojej rodzinie sporo – przyznaje Mariusz Kupczak, Mikołaj z Auchan w Komornikach. – Niektóre są zestresowane, inne zawstydzone. Trzeba być cierpliwym.

Kompetentny Święty Mikołaj powinien ośmielić malucha, zachęcić go do zaśpiewania piosenki, spytać o oceny w szkole, o to, czy pije mleko oraz obowiązkowo przytulić. I dać cukierka. A najlepiej kilka.

Jednak w tej pracy zdarzają się też nieprzyjemne sytuacje.
– Nie zapomnę, jak kiedyś zaatakowała mnie rozwścieczona starsza pani, która zarzuciła mi, że Święty Mikołaj to biskup z tiarą i że wcale nie wyglądam tak jak on – opowiada Kellner.

Bywa też jeszcze bardziej niebezpiecznie.
– Na wszystkie przejawy chamstwa zdecydowanie reaguję – mówi Janusz Kellner. – Niektórzy nastolatkowie kradną mi cukierki z koszyka i wulgarnie się odzywają. Kiedyś był to dla mnie problem, teraz nauczyłem ich rezonu i grzecznie mówią mi „dzień dobry” – dodaje.

Zdarzają się też pijani i bezdomni, którzy na siłę chcą się zaprzyjaźnić z Mikołajem. Tych najczęściej trzeba po prostu wysłuchać i obłaskawić cukierkiem.
A zarobki? – Są zadowalające, inaczej bym tego nie robił. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza – mówi tajemniczo Mariusz Kupczak.
Jest jeszcze jedna zaleta tej profesji, o której nie można zapomnieć. Nieustające towarzystwo Śnieżynek, które krążą wokół mikołajowego tronu, przyprawiając często starszego pana z brodą o szybsze bicie serca...

Dyplom zawodowy robi różnicę: lepszy start na rynku pracy.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3