Przepisy na Boże Narodzenie: Bez czego nie wyobrażasz sobie świąt?

Anastazja Bezduszna
Zobacz też: Karp i inne przepisy na ryby MSM Mońki
Przepisy na Boże Narodzenie. Zbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w roku. To czas rodzinny. Wyczekujemy go cały rok, aby w końcu móc razem zasiąść przy stole, spędzić wspólnie wyjątkowe chwile, rozmawiać, ale także skosztować smakołyków zarezerwowanych tylko na tę szczególną okazję.

Tradycyjnych smaków, które znamy od lat, warto spróbować również w nowej odsłonie, rzucając na świąteczne przepisy nieco inne światło.

Przepisy na Boże Narodzenie - gotuj z całą rodziną

Czas z bliskimi możemy spędzać nie tylko przy stole, ale także już podczas kulinarnych przygotowań. Mnogość wigilijnych dań pozwala zaciągnąć do kuchni nawet najbardziej opornych. Nie wyobrażamy sobie świąt chociażby bez lepienia pierogów.

- Jeżeli chodzi o zupy, najprzyjemniej jest przygotowywać je razem, rodzinnie na dzień przed samą wigilią. Pozostałe dania najlepiej przygotować w samą wigilię - mówi Tomasz Olewski, szef kuchni restauracji Concordia Taste. - Rozmawiając ze sobą, spędzając razem czas. W tym wspólnym gotowaniu, aromatach, jakie unoszą się w domu jest coś magicznego i pięknego. Atmosferę i zapachy tradycyjnych, wigilijnych potraw czuć też na klatkach schodowych czy ulicach. Jestem przekonany, że to właśnie w wyczekiwanych smakach i wspólnie przygotowywanych potrawach możemy znaleźć magię świąt - dodaje kucharz.

Przepisy na Boże Narodzenie - dobrze doprawione

Wigilijny stół trudno wyobrazić sobie bez karpia - w sosie lub po prostu smażonego. Niezależnie, czy zdecydujemy się przyrządzić go na patelni, upiec, czy udusić w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulką, mieszanka przypraw sprawi, że nabierze on wyrazistego smaku. Gotowa mieszanka z bazylią, czosnkiem, gorczycą białą, cukrem, imbirem oraz tymiankiem i natką pietruszki sprawi, że danie doprawimy szybko i smacznie i nawet w najprostszej wersji, zachwyci domowników. Dzień przed Wigilią możemy przygotować też pyszną przystawkę, czyli rybę w galarecie. Jej zaletą, zwłaszcza w wieczór, w który trudno oprzeć się różnym smakołykom, jest to, że jest lekkostrawna. Do jej przygotowania przydadzą się liście laurowe i ziele angielskie, włoszczyzna. Warzywa razem z pokrojonym karpiem i przyprawami zalewamy wodą i gotujemy razem z głową ryby około 20 minut. Oddzielamy rybę od wywaru, który zaprawiamy żelatyną według proporcji na opakowaniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obieramy rybę z ości i układamy w naczyniu i zalewamy przestygniętą galaretą. Podajemy z cząstkami cytryny.

Na świątecznych stołach niezmiennie goszczą też dania z kapusty. Niezależnie, czy przyrządzimy ją z grzybami lub grochem, czy stanowić będzie farsz do pierogów, warto sięgnąć po przyprawę do bigosu i dań z kapusty. Można też poeksperymentować i jeśli zwykle podajemy gotowane pierogi, tym razem możemy zaserwować je z pieca czy też rumiane - smażone lub przygotować pasztecik z ciasta krucho--drożdżowego, dzięki czemu unikniemy pracochłonnego lepienia.

A o czym rozmawiać przy wigilijnym stole i jak unikać kłótni? Na ten temat wypowiedzieli się pisarka i felietonistka Katarzyna Lengren, dziennikarka Anna Dziewit-Meller oraz psycholog Igor Rotberg. - Zauważyłam, że te święta stają się coraz gorsze - powiedziała Lengren.

Przepisy na Boże Narodzenie znajdziesz na następnej stronie

Kisz z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 300 g mąki puszystej,
  • 200 g masła, 2 jajka,
  • łyżeczka soli,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych namoczonych grzybów i woda z namaczania
  • 1 cebula, 20 g żurawiny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • olej, sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Mąkę z masłem i solą siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wielkości zacierek. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
Grzyby odciskamy z wody i siekamy. Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i przesmażamy z grzybami na oleju. Dodajemy odciśnięta i posiekaną kapustę, następnie wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schładzamy.
Część ciasta zostawiamy na dekorację, a z reszty wałkujemy placek i wykładamy na tortownicę lub formę do tarty. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i na lekko upieczone nakładamy farsz, a z reszty ciasta robimy dekorację na farszu. Pieczemy przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zezłoci.

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g ugotowanych grzybów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • sól ziołowa,
  • pieprz ziołowy,
  • tymianek

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgniatamy ząbki czosnku. Ugotowane grzyby na rozgrzanej oliwie podsmażamy wraz z cebulą i czosnkiem. Podsmażone grzyby dodajemy do gotującego się rosołu (kilka grzybów można pozostawić do dekoracji). Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie miksujemy. Zabielany śmietaną i ponownie gotujemy. Podawać można z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.

Pierogi z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • ok. 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 1 kg grzybów,
  • 3 średnie cebule,
  • 200 g sera żółtego ,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku grzyby i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser. Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju.

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula),
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • majeranek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średnie buraki,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 1 garść wędzonych śliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryn,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g uszek z grzybami

Sposób przygotowania:
Opłucz grzyby, zalej je szklanką zimnej wody i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj je do miękkości. Umyte buraki gotuj osobno w skórce ok. godziny. Następnie obierz i zetrzyj na tarce. Włoszczyznę zalej ok. 2 litrami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i ugotuj intensywny wywar. Dodaj starte buraki, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Na końcu dodaj grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, dopraw sokiem z cytryny i dodaj majeranek. Przecedź barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami z grzybami.

A jakie słodkie przepisy na Boże Narodzenie? W słodkim menu Andrzeja Polana znalazły się takie potrawy jak: mus chałwowy z suszonymi śliwkami, jabłka w karmelu zapiekane pod piernikowym koglem-moglem oraz klasyczne ciasto marchewkowe.

Karp, ale nie tylko - czyli przepisy na ryby

Świąteczny karp

Składniki:

  • 1,2 kg świeżego karpia,
  • 500 g świeżych pieczarek czy mrożonych grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 średni pęczek natki pietruszki,
  • 150 g sera Gouda w plastrach,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w cząstki (leśne grzyby ugotować i pokroić), cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.

Sałatka ze śledziem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych a’la matjas,
  • 6 plasterków ananasa z puszki,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 mały słoik, papryki konserwowej,
  • 200 g sosu tatarskiego,
  • pół dojrzałego granatu, - płatki chilli,
  • pół szklanki octu spirytusowego,
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i nabrały lekko octowego posmaku. Ananasa, jajko i paprykę pokroić w średnią kostkę, dodać odsączone i pokrojone w cząstki śledzie i wszystko połączyć z sosem tatarskim. Sałatkę wyłożyć do miseczki i posypać płatkami chilli i pestkami granata.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 kg filetów z świeżego dorsza bez skóry,
  • 400 g (około 6 sztuk) marchewki,
  • 150 g pora,
  • 150 g korzenia pietruszki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 cebula,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 100 g koncentratu pomidorowego 30%,
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Filety doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie należy umyć i obrać warzywa, a następnie pokroić (cebule w kostkę, pozostałe warzywa na dużych oczkach zetrzeć na tarce). Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażyć warzywa. Po około 5 minutach dodać passatę pomidorową oraz przecier i dusić kolejne 5 minut. Warzywa powinny pozostać na pół twarde, a woda w większości odparowana, całość doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. W naczyniu ułożyć kolejne warstwy pieczonej ryby i warzyw, aż do wykończenia składników. Na wierzchu należy zostawić zawsze warstwę warzyw. Półmisek włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Śledzie w jogurcie

Składniki:

  • 400 g śledzia solonego,
  • 200 g ogórków kwaszonych,
  • 1 cebula,
  • 100 g jabłka,
  • 180 g jogurtu naturalnego 2%

Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć przez całą noc w mleku lub w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę, jabłko oraz ogórek pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzie w musztardzie

Składniki:

  • 400 g śledzia słonego,
  • pół cebuli,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 4 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć przez całą noc w mleku lub w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, ciepłym miodem i musztardą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3