MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoska klasyka gatunku:
Jednym z popularnych napojów...
fot. Segafredo Zanetti

Przepisy na lato: Orzeźwiające napoje, sorbety, chłodnik i kawa mrożona [ZDJĘCIA]

Przepisy na lato: Kawa mrożona

Włoska klasyka gatunku: Jednym z popularnych napojów chłodzących we Włoszech jest Caffé con ghiaccio, czyli kawa na lodzie. Jej przyrządzenie polega na dodaniu do 30ml syropu klonowego, kruszonego lodu i porcji latte macchiato. Smacznym, pobudzającym deserem jest również affogato - kulka lodów waniliowych zatopiona w aromatycznym espresso, która po rozpuszczeniu tworzy na powierzchni delikatną piankę. Dla smaku często dodawana jest do niej odrobina likieru. Ciekawym napojem jest także shakerato, sposobem przygotowania przywodzące na myśl alkoholowe drinki. Świeżo zaparzone espresso wlewa się do shakera, dodając lód i odrobinę wybranego syropu smakowego. Mieszanką potrząsa się energicznie, do otrzymania jednorodnej konsystencji. Shakerato podawane jest w kieliszkach do martini lub wysokich szklankach. Tajska mieszanka smaków: Tradycyjny tajski oliang to napój mrożony przygotowywany z mieszanki kawy, soi, ziaren sezamu, kukurydzy, przypraw oraz mleka i syropu smakowego. Przyrządzanie rozpoczynamy od zaparzenia klasycznego espresso. Następnie rozgniatamy ziarna kardamonu, aby uzyskać świeży i intensywny aromat. W rondlu mieszamy śmietankę z mlekiem (proporcje 1:1), dodajemy dwie łyżki brązowego cukru, na koniec wsypujemy przyprawę. Podgrzany napar odstawiamy na 15 minut, a po ostudzeniu dolewamy ¼ łyżeczki olejku migdałowego. Serwujemy w szklance wypełnionej lodem, nalewając najpierw przyprawione mleko, następnie kawę. Wizytówka greckiej kuchni: W odróżnieniu od Włochów, grecka kawa mrożona frappé jest jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko wśród turystów, ale także rodowitych mieszkańców. Dwie łyżki kawy rozpuszczalnej i cukier zalewa się odrobiną zimnej wody tak, aby stworzyć delikatną pianę. Do jej ubicia używa się shakera bądź miksera. Mieszankę przelewa się do wysokiej szklanki. Następnie dodaje się kilka kostek lodu, zimną wodę i skondensowane mleko. Całość można posypać startą czekoladą. Wietnamskie pobudzenie: Wietnamską kawę mrożoną - ca phe da – w wersji zaadaptowanej do dostępnych w Europie składników, przyrządza się ze słodkiego, skondensowanego mleka i bardzo mocno palonej kawy. Przygotowując ca phe da samodzielnie, na początku zaparzamy tradycyjne espresso w kafetierze. Do wysokiej szklanki wlewamy dwie łyżki stołowe mleka i zasypujemy lodem. Następnie delikatnie wlewamy kawę, mieszając całość długą łyżką, aż do uzyskania jednolitej barwy. Chilijskie bogactwo przypraw: Zwolennikom aromatycznych i słodkich deserów do gustu przypadnie café helado - chilijski specjał o kremowej konsystencji. Świeżo zaparzoną espresso łączy się z bitą śmietaną, cukrem, cynamonem, roztopioną czekoladą, lodami waniliowymi oraz zmielonymi orzechami lub migdałami. Całość miesza się, do uzyskania gładkiej konsystencji i podaje się w wysokich szklankach lub kieliszkach. ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na grilla: Jak przygotować najlepsze dania z rusztu

Zobacz również

Zniszczone nagrobki po wichurze na cmentarzu w Złotym Potoku - ZDJĘCIA

Zniszczone nagrobki po wichurze na cmentarzu w Złotym Potoku - ZDJĘCIA

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

Polecamy

Przed nami spektakularne pokazy w Poznaniu. Nie ma już biletów

Przed nami spektakularne pokazy w Poznaniu. Nie ma już biletów

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Uczulenie na truskawki zauważysz na skórze i na... języku. Tak je rozpoznasz

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?