Zapewne wielu z Was zastanawiał widok dwóch rządków dziwnych, pnących się po linkach roślin. Jak się okazuje, przed wejściem do Starego Browaru przy ulicy Ratajczaka rośnie chmiel. Na ten nietypowy pomysł wpadł producent piwa Warka. Oczywiście rosnąca tam roślina jest identyczna z tą, której szyszki używane są do produkcji tego popularnego napoju.
Dodatkowo na miejscu czeka na nas "opiekun chmielu", który zdradzi nam tajniki hodowli tej rośliny oraz opowie o tym, jak powstaje z niej piwo.
- Chmiel jest rośliną wieloletnią, której szyszki wykorzystywane są do produkcji granulatu, czyli jednego ze składniku służącego do wyrobu piwa - wyjaśnia Tomasz Tankowski, opiekun rosnącego tu chmielu. - Przy optymalnych warunkach może on rosnąć nawet do 60 cm na dobę i co ciekawe łodygi chmielu zawsze pną się w prawo, czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Natomiast jeśli chodzi już o profesjonalną uprawę tej rośliny, to z pola o wielkości trzech hektarów można zebrać aż 25 ton szyszek.
Poznański chmiel można oglądać do 12 sierpnia, wtedy to powinny pojawić się szyszki, które zostaną zebrane dostarczone do browarów, gdzie powstanie z nich piwo.
17, 18, 24, 25 lipca, Stary Rynek |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?