Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przy Starym Browarze rośnie... chmiel

Kuba Błoszyk
Kuba Błoszyk
Ta nietypowa plantacja należy do jednej z piwowarskich marek. W ten właśnie sposób producent piwa chce przybliżyć mieszkańcom Poznania jak od początku powstaje ich złoty trunek.

Zapewne wielu z Was zastanawiał widok dwóch rządków dziwnych, pnących się po linkach roślin. Jak się okazuje, przed wejściem do Starego Browaru przy ulicy Ratajczaka rośnie chmiel. Na ten nietypowy pomysł wpadł producent piwa Warka. Oczywiście rosnąca tam roślina jest identyczna z tą, której szyszki używane są do produkcji tego popularnego napoju.

Dodatkowo na miejscu czeka na nas "opiekun chmielu", który zdradzi nam tajniki hodowli tej rośliny oraz opowie o tym, jak powstaje z niej piwo.
- Chmiel jest rośliną wieloletnią, której szyszki wykorzystywane są do produkcji granulatu, czyli jednego ze składniku służącego do wyrobu piwa - wyjaśnia Tomasz Tankowski, opiekun rosnącego tu chmielu. - Przy optymalnych warunkach może on rosnąć nawet do 60 cm na dobę i co ciekawe łodygi chmielu zawsze pną się w prawo, czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Natomiast jeśli chodzi już o profesjonalną uprawę tej rośliny, to z pola o wielkości trzech hektarów można zebrać aż 25 ton szyszek.

Poznański chmiel można oglądać do 12 sierpnia, wtedy to powinny pojawić się szyszki, które zostaną zebrane dostarczone do browarów, gdzie powstanie z nich piwo.


17, 18,



24, 25

lipca, Stary Rynek
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto