Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Shutterstock

Pyszne przepisy na wigilijne potrawy. Poznaj przepis m.in. na barszcz, karpia, pierogi, sos grzybowy czy makowiec

Najlepsze wigilijne przepisy - barszcz czerwony z uszkami

Składniki:
2 litry wody
400 ml domowego zakwasu buraczanego
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 duża cebula
1/2 średniego pora
2 ząbki czosnku
4 suszone śliwki
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
sól (do smaku)
sok z 1/2 cytryny (lub do smaku)

Uszka
Ciasto:
300 g mąki pszennej (2 szklanki)
150 ml wrzącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stopionego masła
1 żółtko
Farsz:
150 g suszonych grzybów (prawdziwki)
1 duża cebula
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju
1 białko
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki bułki tartej

Barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie uszek:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez noc. Wodę odlać, a grzyby zalać czystą wodą. Gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć z wody. Posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, doprawić solą i cukrem. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Cebulę połączyć z grzybami. Farsz doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszać z białkiem, łyżką oleju i tartą bułką. Odstawić do przegryzienia.
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robicie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i za pomocą kieliszka (np. do czerwonego wina) wykrawać koła. Nakładać farsz i lepić jak pierogi. Końce zlepiać i formować uszka. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
2. Barszcz czerwony: Wodę zagotować z dodatkiem suszonych śliwek, liścia, ziela, pieprzu i czosnku. Dodać obrane i pokrojone jarzyny. Cebulę zrumienić nad gazem. Gotować do miękkości. Kiedy jarzyny będą miękkie dolać zakwas i zmniejszyć gaz. Pogotować chwilę nie doprowadzając do wrzenia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Jeśli barszcz jest mało kwaśny - dodać soku z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z uszkami.

źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/barszcz-czerwony-z-uszkami-5

Zobacz również

Sobota rozpoczęła się Maratonem na raty w Sławnie. Zdjęcia - 27.04.2024

Sobota rozpoczęła się Maratonem na raty w Sławnie. Zdjęcia - 27.04.2024

"Cudze chwalimy swego nie znamy". Oto propozycje na spędzenie majówki w regionie

"Cudze chwalimy swego nie znamy". Oto propozycje na spędzenie majówki w regionie

Polecamy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!

Najnowsze informacje o maturze 2024 od CKE. To warto wiedzieć!