Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszności z kuchni włoskiej za 10 zł!

Lilia Łada
Lilia Łada
Pierś kurczaka z gruszką, a może maltagliatti z krewetkami? Te i inne pyszne dania kuchni włoskiej będzie można wypróbować w poznańskich lokalach za... 10 zł każde!

A wszystko to z okazji trzydniowego Festiwalu Smaków Włoskich, który 21 października zaczyna się w Poznaniu. Na pasjonatów kuchni włoskiej czekają wyśmienite dania, każde w wyjątkowej cenie 10 zł. Potrawy będzie oceniać profesjonalne jury, które na koniec przyzna prestiżowy tytuł „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”. Zwycięska restauracja otrzyma specjalną naklejkę, która będzie widniała na drzwiach frontowych lokalu.

Poznańskie lokale będą również walczyć o drugą statuetkę festiwalową, czyli nagrodę publiczności. Goście, którzy skosztują potraw biorących udział w festiwalu, otrzymają w restauracjach ankietę, gdzie dokonają oceny zarówno restauracji, jak i konkursowej potrawy. W tej kategorii wygra ta restauracja, która zbierze najwięcej pozytywnych opinii gości. Dla oceniających przewidziano również atrakcyjne nagrody, a wyniki zostaną opublikowane na oficjalnej stronie Festiwalu: www.smakiwloskie.pl.

Główną ideą I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu jest ocena specjałów kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskich restauratorów. Uczestnikami mogły zostać restauracje funkcjonujące na terenie całego Poznania serwujące włoskie potrawy. Każda restauracja biorąca udział w festiwalu zaprasza przez 3 dni na specjalne festiwalowe danie w cenie 10 zł - oto ich wykaz:

Cafe Bordo, ul. Żydowska 28
Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem.

Fidelio, ul. Garbary 50 
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym.

La Lucciola, ul. Głogowska 50
Krewetki tiger z makaronem tagliatelle.

Girasole, ul. Żydowska 27
Tagliatelle verdi (zielone tagliatelle), borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe świeże zioła.

Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św. Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70
Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory.

Roma, ul. Półwiejska 24
Makaron al. dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim.

Umberto, ul. Żydowska 28
Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto