A wszystko to z okazji trzydniowego Festiwalu Smaków Włoskich, który 21 października zaczyna się w Poznaniu. Na pasjonatów kuchni włoskiej czekają wyśmienite dania, każde w wyjątkowej cenie 10 zł. Potrawy będzie oceniać profesjonalne jury, które na koniec przyzna prestiżowy tytuł „Najlepszej Włoskiej Restauracji w Poznaniu 2010”. Zwycięska restauracja otrzyma specjalną naklejkę, która będzie widniała na drzwiach frontowych lokalu.
Poznańskie lokale będą również walczyć o drugą statuetkę festiwalową, czyli nagrodę publiczności. Goście, którzy skosztują potraw biorących udział w festiwalu, otrzymają w restauracjach ankietę, gdzie dokonają oceny zarówno restauracji, jak i konkursowej potrawy. W tej kategorii wygra ta restauracja, która zbierze najwięcej pozytywnych opinii gości. Dla oceniających przewidziano również atrakcyjne nagrody, a wyniki zostaną opublikowane na oficjalnej stronie Festiwalu: www.smakiwloskie.pl.
Główną ideą I Festiwalu Smaków Włoskich w Poznaniu jest ocena specjałów kuchni włoskiej serwowanych przez poznańskich restauratorów. Uczestnikami mogły zostać restauracje funkcjonujące na terenie całego Poznania serwujące włoskie potrawy. Każda restauracja biorąca udział w festiwalu zaprasza przez 3 dni na specjalne festiwalowe danie w cenie 10 zł - oto ich wykaz:
Cafe Bordo, ul. Żydowska 28
Ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem.
Fidelio, ul. Garbary 50
Pierś z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym.
La Lucciola, ul. Głogowska 50
Krewetki tiger z makaronem tagliatelle.
Girasole, ul. Żydowska 27
Tagliatelle verdi (zielone tagliatelle), borowiki, świeży szpinak, czosnek, cebula, pomidorki koktajlowe świeże zioła.
Pizzerie Tivoli ul. Wroniecka 13, ul. Naramowicka 187, ul. Św. Czesława 3 oraz ul. Ściegiennego 70
Pizza alpejska: sos pomidorowy, ser mozzarella, rukola, bekon, salami, pomidory.
Roma, ul. Półwiejska 24
Makaron al. dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim.
Umberto, ul. Żydowska 28
Grillowana cukinia faszerowana mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki podawana z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, czyli opiekanym chlebkiem z oliwą, pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Villa Magnolia, ul. Głogowska 40
Rozciągnięta polędwica wołowa (Schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?