Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje Tutti Santi stworzyła danie z najszlachetniejszą i najdroższą włoską wędliną na świecie! Z okazji swoich 10. urodzin

Krzysztof Nowak
Krzysztof Nowak
Takiej pizzy w Polsce jeszcze nie było! Z okazji swoich 10. urodzin Tutti Santi stworzyło danie z najszlachetniejszą i najdroższą włoską wędliną na świecie!

Takiej pizzy w restauracji Tutti Santi jeszcze nie było!

Tutti Santi już nie raz udowodniło, że na pizzy zna się jak mało kto. Potwierdza to fakt, że sieć świętuje swoje 10-lecie i mimo upływającego czasu jej popularność wcale nie maleje.

Dlatego z okazji tego wyjątkowego jubileuszu zespół Mistrza Włoch i Europy Valerio Valle postawił przed sobą
specjalne zadanie – stworzenia pizzy z najszlachetniejszą i najdroższą włoską wędliną Culatello di Zibello D.O.P. To przysmak, który zamawiany jest na królewskie stoły i wymaga odpowiedniego podania - z okazji urodzin Tutti Santi macie szansę skosztować go osobiście na specjalnej Pizzy Jubileuszowej.

Poszukiwania inspiracji i najlepszych smaków Włoch zaprowadziły Mistrza Valle do prowincji Zibello w regionie Emilia Romania, gdzie w piwnicach wielopokoleniowej, słynnej posiadłości dojrzewa znane na całym świecie Culatello di Zibello D.O.P.- najdroższa i najszlachetniejsza włoska wędlina. Nazywana królową włoskich wędlin jest produkowana w ograniczonych ilościach, dlatego już w czasie procesu jej dojrzewania prowadzone są rezerwacje, np. przez dwór Króla Karola III.

Przygotowania do jubileuszu Tutti Santi trwały wiele miesięcy, bo od początku wiedzieliśmy, że chcemy dla naszych gości przygotować pizzę, jakiej w Polsce jeszcze nie było. W naszym menu znajdują się już Pizze Gourmet, ale tym razem postawiliśmy sobie poprzeczkę jeszcze wyżej. Szlachetne smaki, produkty z wyjątkowych włoskich manufaktur stosujących unikalne receptury, jeszcze większa delikatność ciasta, to były kwestie, nad którymi pracował cały nasz zespół

– zdradza Sergiusz Urbaniak, właściciel Tutti Santi.

Ekskluzywna i delikatna wędlina była pierwszym krokiem do powstania Jubileuszowej Pizzy, przed Mistrzami Tutti Santi stało jednak zadanie stworzenia z jej udziałem pełnej kompozycji smaków. I tak zaczął się niesamowity proces tworzenia, który doprowadził do powstania kulinarnego dzieła sztuki.Poza Culatello di Zibello D.O.P. na Jubileuszowej Pizzy serwowany jest chips pomidorowy z szafranem, pianka z Pecorino Romano i pieczonego czosnku, Mozzarella di Bufala D.O.P. oraz najbardziej popularny we włoskiej kuchni składnik – pomidor - choć podany w niecodzienny sposób, bo konfitowany z miodem i tymiankiem, dzięki czemu jego smak nabiera szczególnego wymiaru.

To jednak nie wszystko. Pizza Jubileuszowa serwowana jest na specjalnie przygotowanym dla niej nowym, wyjątkowym cieście, które dojrzewa na zakwasie lievito madre. Jego chrupiąca i cienka skorupka chroni niesamowitą delikatność wnętrza, którego smak zniewala od pierwszego kęsa. Stworzyliśmy niewątpliwie wyjątkowe danie, z unikatowymi składnikami i zaskakującym smakiem, na który wpływ ma wiele szczegółów i forma podania, dlatego naszych gości czeka też miła niespodzianka, bo ta pozycja z naszego menu jest wykańczana przy stoliku na ich oczach osobiście przez najbardziej doświadczonych pizzaioli – dodaje

Dziesiąte urodziny to jest duży sukces całego zespołu Tutti Santi, który na co dzień tworzy to miejsce i dba o atmosferę w restauracji.

Przez te wszystkie lata sieć zdobyła wiele wyróżnień swoich dań i wystroju, tytuły Mistrzów na międzynarodowych konkursach pizzaiolo, ale co najważniejsze liczne grono fanów swojej legendarnej pizzy. Jubileuszowa Pizza to skierowane do nich specjalne zaproszenie do wspólnego świętowania i odkrywania kolejnej odsłony włoskiej kuchni, tym razem na dosłownie królewskim poziomie. Jubileuszowa Pizza jest ofertą limitowaną, dostępną do połowy lutego.

Restauracje Tutti Santi mieszczą się w Kaliszu, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie,
Ostrowie Wielkopolskim, Kielcach, Koninie, Głogowie, Lubinie, Łodzi, Lesznie, Gorzowie Wielkopolskim, Gnieźnie, Płocku i Elblągu. Obecnie prowadzone są prace w kolejnych miastach, co sprawi, że w 2024 roku sieć będzie liczyć dwadzieścia pięć lokali.

Restauracje Tutti Santi stworzyła danie z najszlachetniejsz...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto