Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restaurant Day: Pokochaj dobre jedzenie!

Redakcja
Małgorzata Opala
Już 8 jednodniowych restauracji zgłosiło swój udział w kolejnym Restaurant Day – w najbliższą niedzielę, 19 sierpnia.

Pomysł akcji narodził się w Skandynawii. Chodzi w niej o to, żeby ludzie, którzy nie są związani z gastronomicznym biznesem, jednego dnia otworzyli swoje własne restauracje. Ale nie mają to być wyszukane lokale ze stolikami i kelnerami! Po prostu – każdy kto tylko ma ochotę i czuje się na siłach – oferuje do sprzedaży zrobione przez siebie jedzenie.

Pierwszy w Poznaniu i jednocześnie w Polsce Restaurant Day odbył się 19 maja tego roku i wzięły w nim udział dwa jednodniowe lokale. Teraz, w niedzielę – 19 sierpnia – czeka nas następna odsłona akcji. Tym razem swój udział zapowiedziało już 10 okazjonalnych restauracji! A we wszystkich mają obowiązywać bardzo przyjazne konsumentom ceny i rewelacyjna atmosfera.

Najliczniej zaprezentują się w Mobilnym Centrum Kultury KontenerArt.

Od godz. 12.00 na kosztowanie swoich wyrobów zaprasza Studnia Smaków. Przygotowana będzie na obsługę 100 gości, a  w menu znajdziemy chłodnik wiśniowo-pomarańczowy; pikantne gazpacho z grzanką; szaszłyki z arbuza, fety, oraz sałaty lodowej z dodatkiem przypraw; mini-tartaletki na słono(farsz niech pozostanie niespodzianką; bezglutenowe mini- muffinki bananowo- czekoladowe; kruche babeczki z owocami oraz domowej roboty krakersy serowe.

Ciuchy i Ciacha zaczną swoja działalność o godz. 13.00. Będą mogły obsłużyć 200 gości. A serwować będą dania spod znaku 100 proc. Vegan Fast Food. W menu pojawią się: soczyste burgery, aromatyczne falafele, orientalny ryż, zasmażane ziemniaczki tandoori, pajdy chrupiącego chleba z wege-smalcem i ogórkiem, marchewkowa zupa curry z mleczkiem kokosowym i liśćmi limonki, owsiane ciacha oraz tarta z rabarbarem.

Także o 13.00 w KontenerArt rozłoży się Yummy Mummy – ze słodkim menu ciast i ciastek ze smakami wywodzącymi się z kuchni brytyjskiej, francuskiej i norweskiej. Yummy Mummy serwować będzie potrawy dla 100 gości.

O 13.30 do KontenerArt zaprasza Roma Baran do swojej restauracji Rrrrr. Menu to:  tarty: ze szpinakiem, pomidorkami i serem, oraz z kurczakiem i cukinią. Ze słodkości: brioszki z dżemem pomarańczowym, muffinki. Rrrrr obsłuży 100 gości.

Z kontenerartowych restauracji najpóźniej – bo o godz. 14.00 – zacznie swoją działalność cukierenka Insulina. W menu m. in. słodkie tarty i muffiny, ciasta i ciasteczka, a i znajdzie się coś do picia - kawy gorące i mrożone i lemoniada.

Ale nie tylko nad Wartą będzie można skosztować dań w ramach Restaurant Day. Pod hasłem Pick Nick w sercu miasta – w parku Mickiewicza, od godz. 11.00 można pograć ze znajomymi w karty, chińczyka, a nawet zagrać w badmintona! A oprócz tego dla 200 osób przygotowano przekąski ze wszystkich zakątków świata (różne rodzaje domowej pizzy, smakowite tarty na słono, sałatki, prawdziwie polskie pajdy ze smalcem, croissanty na słono...); domowe wypieki (m. in. muffiny w wielu smakach, ciasto marchewkowe, brownies...) oraz orzeźwiające napoje (lemoniada, kawa/herbata mrożona).

Wśród jednodniowych restauracji nie może zabraknąć tej, prowadzonej przez Aleksandrę Gerlach – która ideę Restaurant Day zaszczepiła w Poznaniu. Tym razem jej restauracja Puga2 działać będzie od godz. 12.00 na dachu Starego Browaru. (Poziom 5+, wejście od parkingu w starej części Starego Browaru). Puga2 serwować będzie dania kuchni francuskiej. A dla dzieci przygotowano bezpłatne warsztaty.

Naturalnie, smacznie i zdrowo to motto Tomasza Trąbskiego,  wielbiciela dobrej kuchni i podróżnika. Gotowanie to jego pasja, którą od lat dzieli się z przyjaciółmi podróżując po świecie. Niedawno zatrzymał się w Polsce i postanowił na jeden dzień otworzyć własną restaurację. Blow up in the park będzie prawdziwym festiwalem smaku i zdrowej żywności. W malowniczym parku Starego Browaru, Tomasz Trąbski zadba o rozkosz dla podniebienia wszystkich wszystkich – w menu znajdą się zarówno mięsa, owoce morza, jak i potrawy wegetariańskie. Serwowane będą proste w przygotowaniu, ale jednocześnie wyszukane i niebanalne potrawy, orzeźwiające desery i napoje. Oprócz kucharza, o odpowiednią atmosferę dla gości zadba DJ Busha grający nastrojową muzykę oddającą klimat parkowej uczty. Wyjątkowe menu będzie dostępne w wyjątkowo przystępnych cenach – bufet 20zł, deser i napoje będą po 5 zł. Wspólną degustacja rozpocznie się o godz. 13.00, w parku przy Starym Browarze (teren zielony od strony wejścia na dziedziniec obiektu).

od 7 lat
Wideo

Pensja minimalna 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto