Cena jest wprost proporcjonalna do renomy miejsca sprzedaży - im bardziej ekskluzywna cukiernia tym cena wyższa. W marketach i sklepach sieciowych jest dużo taniej.
Zobacz też: Rogale świętomarcińskie
Obecnie za rogale marcińśkie możemy zapłacić od 29 do 49 zł za kilogram. Market Piotr i Paweł oferuje je po 29,90 zł, a w cukiernie Społem i Hotel Rzymski po 34 zł, zaś Hanna Piskorska - po 36,30, natomiast Mercure - po 49 złotych za kilogram.
Certyfikowane rogale są drogie, bo jak twierdzi Stanisław Budka, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Poznaniu bo surowiec do ich wypieku jest drogi i różne są płace cukierników.
W tym roku certyfikowane rogale wypieką 103 zakłady cukiernicze. Ich przedstawiciele w piątek odbiorą certyfikaty. Przypominamy, że rogale można też zamówić w serwisie allegro, gdzie kosztują ok. 24 zł za 4 sztuki plus 11 złotych przesyłka, ale także np. na stronie www.rogalemarcińskie. pl. Tam za jednego rogala trzeba zapłacić 9 złotych plus kartonik i koszty wysyłki. Większe zamówienia przez swoją stronę przyjmuje Hotel Rzymski. Przy pięciu kilogramach wychodzi 21 złotych za kilogram.
Więcej na: gloswielkopolski.pl:
Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?