Rogale świętomarcińskie powinny być mniejsze. Dzięki temu kupując kilogram przysmaków dostaniemy ich sześć, a nie tylko cztery. Każdy będzie też w stanie zjeść całego. Z takiego założenia wyszli poznańscy cukiernicy. I wystąpili już do Unii Europejskiej o zmianę wagi certyfikowanych rogali.
- Rogale są bardzo drogie. W zeszłym roku, kiedy kupowałem dwie sztuki dla siebie i żony, przy kasie poraziła mnie kwota - mówi Maciej Robkowski, mieszkaniec Swarzędza.
W podobnym tonie wypowiadają się sami cukiernicy. - Wzrosły ceny orzechów włoskich, podrożały jajka oraz cukier. Certyfikowane rogale, spełniające wymogi unijne, muszą więc kosztować - zaznacza Piotr Koperski, cukiernik z Poznania i dodaje: - Rogal świętomarciński musi ważyć od 200 do 250 gramów. Na kilogram wchodzą więc zaledwie cztery sztuki.
Rogale rzeczywiście do najtańszych nie należą. A ich cena zależy właśnie od wagi. W zeszłym roku za kilogram certyfikowanych rogali musieliśmy płacić około 30-45 złotych. Dlatego cukiernicy postanowili wystąpić do Unii Europejskiej o możliwość wypiekania mniejszych rogali. Tak, by były tańsze i dzięki temu bardziej atrakcyjne dla klientów.
- Złożyliśmy wniosek, by mogły ważyć od 150 do 250 gramów - opowiada Stanisław Butka, szef poznańskiego Cechu Cukierników i Piekarzy. - Nie ma już szans, żebyśmy otrzymali odpowiedź jeszcze przed tegorocznym świętem. Przyszłoroczny termin jest jednak bardzo możliwy - dodaje.
Zobacz także na Głos.tv:
Poznańscy studenci chcą grillować!
Jose Bakero zapowiada zmianę w bramce Lecha Poznań
Wanda Błeńska świętowała setne urodziny
Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter
Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?