Tylko tu, w Poznaniu i kilku innych wielkopolskich miejscowościach może być wypiekany wyjątkowy rogal świętomarciński szczycący się chronionym oznaczeniem geograficznym, mającym także piękną historię i tradycję. Oznacza to, że tylko cukiernie mające specjalne potwierdzenie certyfikatu wydawane przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu mogą sprzedawać rogale świętomarcińskie.
Zobacz:
Chociaż niektórzy poznańscy cukiernicy ubolewają nad składem certyfikowanego przysmaku (w nim używana jest margaryna i masa jajeczna) i chcieliby, by ten "prawdziwy" był również wypiekany na maśle, to 11 listopada każdy rogal smakuje wyjątkowo.
Producenci rogali dostają certyfikaty raz na trzy lata. Jednak ich potwierdzenie odbywa się co roku. Przyznaje się je od 2003 roku. Z kolei sam rogal został wpisany do rejestru chronionych nazw w 2008 roku.
W tym roku w sumie 104 cukierni w Poznaniu i Wielkopolsce otrzymało potwierdzenie certyfikatu - ich listę znajdziecie w galerii:
Rogale świętomarcińskie - zobacz wideo:
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?