Rogale świętomarcińskie będą mniejsze. Jest zgoda Unii Europejskiej
Musieli, gdyż rogale świętomarcińskie uznane zostały za potrawę regionalną. Dlatego jego waga, receptura i sposób przygotowania zostały ściśle określone. Nie można tego było bez pozwolenia zmieniać. Jednak poznaniacy chcieli, by rogale świętomarcińskie były mniejsze. Przed laty, gdy jadło się je tylko 11 listopada, to mogły one ważyć nawet kilogram. Do lipca zgodnie z wytycznymi musiały mieć 200 do 250 gram.
Rogale świętomarcińskie. Czytaj więcej
- Teraz będzie można piec także takie 150 gramowe rogale świętomarcińskie – przyznaje Stanisław Butka, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników. Wyznaje, że niegdyś kupowało się jedno lub dwa rogale, które następnie krojono. Obecnie, gdy rogale świętomarcińskie stały się powszechne i sprzedawane przez cały rok, klienci chcę kupić jedną lub dwie mniejsze sztuki.
ZOBACZ: Ryszard Grobelny częstował poznaniaków rogalami [ZDJĘCIA]
- Są one podawane podczas rodzinnych uroczystości, dawane jako prezenty związane z Poznaniem, a nawet brane do jedzenia w pracy - stwierdza cukiernik. Nie zmieni się jednak receptura rogali, czyli ciasto, mak i bakalie.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?