Z nieoficjalnych informacji wynika, że bary, kawiarnie i restauracje będą mogły wznowić działalność 18 maja, a klientów będzie można obsługiwać wyłącznie w ogródkach gastronomicznych. Choć wiadomości te dotąd nie zostały potwierdzone przez rządzących i nadal nieznane są obostrzenia sanitarne, którymi mieliby się kierować przedsiębiorcy, Poznań bierze pod uwagę taką ewentualność.
Miejscy urzędnicy przygotowują pakiet preferencyjnych zasad skierowanych do właścicieli barów, kawiarni i restauracji. Procedury, które należy spełnić, by otworzyć ogródek, zostaną uproszczone - tak, aby były jak najmniej kłopotliwe dla restauratorów.
- Estrada Poznańska i Zarząd Dróg Miejskich, które administrują przestrzeń przeznaczoną pod taką działalność, przygotowują już możliwe do wprowadzenia rozwiązania. Jestem także po rozmowie z radnymi Koalicji Obywatelskiej, którzy chcą wesprzeć działania przedsiębiorców, prowadzących działalność gastronomiczną. Oczywiście szukając uproszczonych zasad funkcjonowania barów, kawiarni i restauracji musimy pamiętać o bezpieczeństwie i dobrych sąsiedzkich relacjach - mówi Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania.
W planach są też ulgi finansowe - minimalna, symboliczna opłata w pierwszych 30 dniach działalności i znaczące rabaty w kolejnych miesiącach. Wszystko to ma wspomóc przedsiębiorców i zachęcić ich do otwierania ogródków gastronomicznych.
Chociaż miasto zamierza poinformować o tym oficjalnie w ciągu najbliższych dni, to restauratorzy już mogą przygotowywać się do otwarcia ogródków. Właściciele lokali na Starym Rynku dostali od miasta propozycje, by zająć powierzchnię przeznaczoną zazwyczaj na ogródek, dokonując jednorazowej opłaty w kwocie 100 złotych.
- Zaczynamy stawiać ogródek. Obecnie możemy postawić tylko podest i parasole, ponieważ nie ma jeszcze wytycznych co do ilości stolików i odstępu między nimi. Nikt jeszcze nie zna daty otwarcia gastronomii, ale chcemy być przygotowani - mówi Michał Szlachetka, właściciel restauracji Ratuszova na Starym Rynku w Poznaniu.
Od rządu nie ma jeszcze żadnych wytycznych co do pracy lokali gastronomicznych. Jednak restauratorzy z Poznania starają się zrobić wszystko, by otworzyć swoje restauracje jak najszybciej, szczególnie ci działający na Starym Rynku. Pandemia zabrała im prawię połowę sezonu ogródkowego. Zazwyczaj zaczynały one pojawiać się jeszcze w marcu.
Zobacz też:
Sprawdź też:
- Uważaj! Tymi słowami możesz obrazić poznaniaka i poznaniankę. Znasz je?
- Jak długo koronawirus utrzymuje się na powierzchniach i w powietrzu?
- Legendarne miejsca w Poznaniu. Kto je pamięta?
- Dilerzy i handlarze narkotyków z Wielkopolski [ZDJĘCIA, NAZWISKA]
- Szalone lata 90. w Poznaniu. Tego miasta nie poznasz! [ZDJĘCIA]
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?