Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sajgonki w orientalnym stylu. Przepis na sajgonki z warzywami. Z czym zrobić sajgonki?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wietnamska przekąska z papieru ryżowego wypełniana jest najczęściej warzywami lub kawałkami mięsa.
Wietnamska przekąska z papieru ryżowego wypełniana jest najczęściej warzywami lub kawałkami mięsa. 123rf.com/marctran
Sajgonki to prosta przekąska przyrządzana na bazie papieru ryżowego pochodząca z Wietnamu. Domowe sajgonki można przygotować z warzywami pokrojonymi w słupki, ulubionymi świeżymi ziołami, a także z kawałkami pieczonej kaczki. Podpowiadamy przepis na azjatyckie sajgonki wegetariańskie.

W skrócie

Sajgonki warzywne to znakomita przekąska do zjedzenia w gronie rodziny i przyjaciół. W papier ryżowy wystarczy zawinąć pokrojoną w słupki marchewkę, czosnek, makaron ryżowy, liście szpinaku i liście świeżej kolendry. Sajgonki z warzywami świetnie smakują podawane z orzeźwiającym dipem. Sos do sajgonek można zrobić z połączenia soku z cytryny, sosu sojowego i startego imbiru.

Sajgonki – przepis na orientalną przekąskę

Liczba porcji: na 10 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 papryka,
  • 1 mała cukinia,
  • 20 g świeżej kolendry,
  • 20 g liści szpinaku,
  • 80 g makaronu ryżowego,
  • 20 ml oleju,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.

Sos do sajgonek:

  • 20 ml sosu sojowego,
  • 10 ml soku z cytryny lub octu ryżowego.

Jak zrobić sajgonki?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
  2. Następnie trzeba dodać pozostałe warzywa pokrojone w słupki i całość chwilę przesmażyć.
  3. Warzywa należy doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz należy odstawić do wystudzenia.
  4. Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem i czekać około 3 minuty, aż będzie miękki.
  5. Papier ryżowy należy przygotować zgodnie z opakowaniem.
  6. Do przestudzonego farszu należy dodać liście świeżej kolendry i szpinaku.
  7. Makaron ryżowy trzeba przecedzić i dodać do nadzienia warzywnego.
  8. Na każdym papierze ryżowym należy układać farsz warzywny i składać w podobny sposób jak krokiety.
  9. Gotowe sajgonki należy podsmażyć na patelni lub woku z rozgrzanym olejem.
  10. Chrupiące sajgonki warto podać z sosem sojowym lub odrobiną sosu rybnego.

Sajgonki z kurczakiem

Farsz z warzyw może być też znakomitą bazą do zmieniania nadzienia. Zachęcamy do dodania kawałków upieczonego kurczaka albo porcji mięsa pozyskanej z rosołu. Warto też sięgać po inne rodzaje drobiu. Sajgonki świetnie smakują ze smażoną kaczką i sosem śliwkowym. Soczyste sajgonki z nadzieniem mięsnym znajdą wielu amatorów. Szczególnie polecamy korzystać ze smażonej wieprzowiny, a także pieczonej lub grillowanej wołowiny. Fani owoców morza mogą dodać także dorodne krewetki.

Sajgonki z piekarnika

W lżejszej wersji zachęcamy do upieczenia sajgonek w piekarniku. Wyjdą równie chrupiące, chociaż ich konsystencja będzie się różnić od tych usmażonych w głębokim tłuszczu. Wystarczy gotowe sajgonki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 5-8 minut w 170° Celsjusza.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sajgonki w orientalnym stylu. Przepis na sajgonki z warzywami. Z czym zrobić sajgonki? - Strona Kuchni

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto