Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna stale czuwa nad tym, aby osoby jedzące posiłki w obiektach zbiorowego żywienia mogły być pewne, że nie wystawiają się na ryzyko choroby. Dlatego obiekty takie są regularnie kontrolowane.
W wyniku ostatnio przeprowadzonej kontroli pracownicy Sekcji Żywienia Oddziału Higieny Żywności nałożyli 14 mandatów i skierowali do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu 3 wnioski o nałożenie kary pieniężnej. Przyczyną było prowadzenie w pewnych obiektach działalności innej, niż wcześniej zadeklarowana. Kontrolerzy wydali też decyzję wstrzymującą działalność jednej pijalni piwa, ponieważ nie miała ona dostępu do bieżącej wody.
Najczęściej pojawiającymi uchybieniami w obiektach żywienia są: brudne urządzenia chłodnicze, brak segregacji łatwo psującej się żywności i przechowywanie jej w temperaturze otoczenia, przechowywanie brudnych jajek w kuchni, zatrudnianie personelu nieposiadającego aktualnych badań oraz brak jednorazowych ręczników i mydła do mycia rąk.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?