Smakowite potrawy z Wielkopolski [PRZEPISY, ZDJĘCIA]
Faworki Nieodłączny element podkoziołka. Nazwa faworki pochodzi od poznańskiej piekarni Fawor o ponad stuletniej tradycji. Jej cukiernicy po raz pierwszy usmażyli faworki, które - jak podaje "legenda" - powstały przez przypadek. Początkujący cukiernik smażąc pączki przypadkowo wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki. Po reprymendzie od starszego cukiernika, wyjął kawałek, który ukształtował się w warkocz. Posypał go cukrem i spróbował swojego wypieku, a następnie podbiegł do swojego opiekuna, który również zasmakował w nowym wypieku swojego podopiecznego. Składniki: 25 dag mąki 3 dag cukru pudru 3 dag masła, 2 jajka łyżka octu 4 łyżki śmietany sól, tłuszcz do smażenia cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym do posypania Sposób przygotowania: Zagnieść wszystkie składniki i starannie wyrobić ciasto. Po wyrobieniu wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do smażenia. Po wyjęciu z lodówki ciasto wybić przynajmniej 100 razy wałkiem i dopiero wówczas cienko rozwałkować, pokroić na wąskie paski. Nie podsypywać za dużo mąki. Paski nacinamy pośrodku i przez dziurkę przewlekamy jeden z końców, tworząc charakterystyczny kształt faworka. Tak przygotowane ciastka wrzucamy na gorący tłuszcz, a po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku lub sicie i posypujemy cukrem pudrem.