Sprawdź nietypowe przepisy na kotlety schabowe z okazji Dnia Kotleta Schabowego. Schabowy nie musi być nudny! Zobacz najciekawsze przepisy
SCHAB PO JAPOŃSKU: KOTLET SCHABOWY TONKATSU DLA KAŻDEGO
Składniki:
- 70 DAG SCHABU WIEPRZOWEGO, ŚRODKOWEGO
- 3 ŁYŻKI KECZUPU
- 1 ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
- 2-3 ŁYŻKI WINA MIRIN
- 1 ŁYŻECZKA PRZYPRAWY UNIWERSALNEJ
- 1 ŁYŻECZKA STARTEGO ŚWIEŻEGO IMBIRU
- 1 JAJKO
- MĄKA I BUŁKA TARTA DO PANIEROWANIA
- 3-4 ŁYŻKI OLEJU
Sposób przygotowania
Mięso pokroić na 8 plastrów, każdy lekko zbić tłuczkiem z obu stron. Przygotować marynatę: wymieszać keczup, sos sojowy, wino Mirin, imbir i przyprawę uniwersalną. Kotlety pokryć marynatą z obu stron. Okryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jajko rozkłócić z 2 łyżkami wody. Kotlety wyjąć pół godziny przed smażeniem z lodówki. Oskrobać je z marynaty. Marynatę zachować. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na drugą patelnię zlać marynatę i zagotować. Gdy płyn ulegnie redukcji i sos zamieni się w gęsty syrop, zdjąć z ognia. Gotowe kotlety podawać z sosem i surówką z kapusty pekińskiej lub kiszoną rzodkwią - kimchi.
Źródło: beszamel.pl
Kolejny przepis--->
Zarobki w straży miejskiej