Sprawdź przepisy na najsmaczniejsze dania z grilla. Ryby, owoce morze i warzywa w nowym wydaniu!
Co prócz grillowanej papryki, bakłażana, patisona czy cukinii?
Grillować możemy także brokuły, kalafiory czy kukurydzę. Ciekawym pomysłem jest bób z grilla. Młode, zielone strączki, które możemy zrywać już w czerwcu, myjemy dokładnie i opiekamy na grillu po kilka minut z każdej strony. Wyjmujemy ziarenka, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, możemy też obsypać je dużymi wiórkami sera żółtego i dodać kilka kropli octu balsamicznego lub klasycznego sosu winegret. W ten sposób przyrządzony bób może byś podawany jako przystawka lub stanowić dopełnienie dań rybnych. Groszek cukrowy można przygotować podobnie, jak bób. Posypany listkami świeżej mięty lub bazylii będzie doskonałym dodatkiem do grillowanego kurczaka. Nie każdy też wie, że grillować można buraki. Plastry tego warzywa marynujemy w occie balsamicznym z czosnkiem, rozmarynem, chilli, bazylią, szałwią, tymiankiem i majerankiem, a potem grillujemy. Niektóre z warzyw, na przykład paprykę czy cukinię, możemy grillować same, nadziewane farszami lub pokrojone w plastry, które stanowią później składnik szaszłyków.