3 z 5
Poprzednie
Następne
Stół wielkanocny - zobacz, co powinno się na nim znaleźć? Jajko, żurek i kiełbasa obowiązkowo. Co jeszcze?
Żur
Trudno o dietę w okresie świątecznym. Szczególnie, że kończy on post, który tradycyjnie żegnano pogrzebem śledzia lub żuru. Pierwszy "wyganiał" z jadłospisu mięso przez sześć kolejnych niedziel za co musiał zawisnąć na drzewie, drugi w innych rejonach Polski wylewany był ze znudzenia, ponieważ zupy towarzyszyły posiłkom cały post. Mimo tego trudno sobie teraz wyobrazić wielkanocne śniadanie bez żuru lub barszczu białego. Za to tradycja pozwala, a nawet nakazuje, by obficie doprawić zupę boczkiem czy kiełbasą, niektórzy dodają grzyby, inni kiszoną kapustę, większość jednak z pewnością zje ją z jajem. Zobacz przepis na żur wielkanocny: TOP 10. Kulinarne przepisy na Wielkanoc