Sukces to nasza wspólna zasługa

Materiał informacyjny McDonald's Polska
Przedsiębiorcy działający pod szyldem McDonald’s stale się rozwijają i inwestują, co jest możliwe także dzięki ich zakorzenieniu w regionie i zrozumieniu potrzeb ich lokalnych gości. Poznajmy Katarzynę Stępczak, licencjobiorczynię działającą na terenie regionu zachodniego, który obejmuje województwa dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie.

Pochodząca z Dusznik Zdroju, Katarzyna Stępczak przez lata mieszkała, uczyła się i pracowała we Wrocławiu, gdzie doskonale odnalazła się wraz z rodziną. Jak sama mówi, to miasto, w którym każdy jest skądś, każdy jest napływowy, a jego wyjątkowość polega na tym, że każdy może poczuć się tam jak w domu. Szlify biznesowe pani Katarzyna zdobyła w amerykańskiej korporacji zarządzając projektami IT. W związku z rozwojem kariery przeprowadziła się do Warszawy, gdzie mieszkała 10 lat, pielęgnując w sobie myśl o powrocie na Dolny Śląsk. Szukając rozwiązania, które pozwoliłoby prowadzić we Wrocławiu własny biznes, wraz z mężem wpadła na pomysł franczyzy. Wybór padł na McDonald’s, gdzie w 2010 r. przeszła ośmiomiesięczne szkolenie, które przygotowało ją do prowadzenia pierwszej restauracji.

mcdonalds

Sukces osiągnęłam dzięki najbliższym współpracownikom, którzy rozwijali się i cały czas rozwijają zawodowo razem ze mną. Kolejne otwarcia restauracji, rozbudowa struktury organizacji możliwe jest przede wszystkim dzięki zaufanym ludziom. Doświadczenie projektowe, z którego czerpię, jest również ważne – wiem, że kluczowa jest szybka reakcja, nie trzeba się bać podejmowania decyzji. Jednak bez zespołu, dobrych i sprawdzonych ludzi, projekty się nigdy nie zrealizujązapewnia Katarzyna Stępczak.

Silny zespół to podstawa sukcesu

Po ponad 10 latach współpracy z McDonald’s pani Katarzyna jest dziś biznesowo w zupełnie innym miejscu – zarządza siedmioma restauracjami, aktualnie zatrudnia 340 osób, z czego siedem procent zespołu to osoby z niepełnosprawnościami, a co dziesiąta osoba nie urodziła się w Polsce. Jej organizacja ma duże doświadczenie we współpracy z osobami niesłyszącymi.

Od lat współpracujemy z Polskim Związkiem Głuchych i wszelkie spotkania, zebrania czy szkolenia prowadzimy z tłumaczami języka migowego. Mamy dobrą opinię jako pracodawca dla osób z niepełnosprawnościami. Cały czas zgłaszają się do nas nowi kandydaci, bo wiedzą, że sobie dadzą radę mówi Stępczak.

Moi najbliżsi pracownicy są ze mną od 11 lat. Przetrwali ze mną 2013 rok, kiedy zmieniła się organizacja ruchu we Wrocławiu i otwarto obwodnicę. Ucierpiały wtedy nasze trzy restauracje, które funkcjonowały jako lokale przy trasie. Udało nam się jednak wyjść z kryzysu. Gdy przyszła pandemia, skupialiśmy się na tym, jak efektywnie wdrożyć nowe zasady bezpieczeństwa w restauracjach. Nie było nerwowej atmosfery, dlatego że rozumieliśmy, że wszyscy działamy w sytuacji nieprzewidywalnej, niejasnej. Ale najważniejsze, że nadal jesteśmy razem, w pełnym składziedodaje.

Restauracje dopasowane do lokalnych potrzeb

Licencjobiorczyni podkreśla, że mimo wspólnej marki, każda z jej restauracji ma zupełnie odmienny charakter. Przykładem jest lokal umiejscowiony w historycznym budynku wrocławskiego dworca PKP, który jest pod ścisłym nadzorem konserwatora zabytków. W 2019 r. to właśnie tam korzystając z magii zabytkowego budynku nagrywano świąteczną reklamę McDonald’s. Druga, wyjątkowa restauracja funkcjonuje wśród akademików.

W takim miejscu panuje inny klimat. Studenci są naszą największą grupą pracowników i gości. Oni tam jedzą, uczą się, bawią i pracują. To ich miejsce, które w naturalny sposób dopasowało się do harmonogramu roku akademickiego. Doskonale wiemy, kiedy przyjeżdżają, wyjeżdżają studenci, kiedy mają imprezy. Podobnie jest z naszymi pracownikami – w czerwcu wracają do domów, a w październiku znów mamy w zespole studentówdodaje Stępczak.

Działania na rzecz lokalnej społeczności

We Wrocławiu i okolicach licencjobiorczyni wspiera lokalne inicjatywy. Od 2013 na fali entuzjazmu futbolowego po Euro2012 organizowany jest międzynarodowy turniej piłkarski dla młodzieży Wrocław Trophy, który od początku ma wsparcie marki. Na dofinansowanie mogą liczyć również harcerze zaangażowani w Rajd Sudecki. Licencjobiorczyni wspiera również biegaczy.

Ostatnio sprzątaliśmy z mieszkańcami okoliczne osiedla. Chcemy razem dbać o porządek w naszym otoczeniu. Ludzie docenili nasz wkład, myślimy więc o powtórzeniu akcjimówi Stępczak.

Okazuje się, że bycie częścią globalnej marki w systemie franczyzowym oraz dopasowanie się do lokalnych potrzeb i preferencji wcale nie muszą się wykluczać. W końcu McDonald's również zaczynał jako firma rodzinna. Razem z Panią Katarzyną, w regionie zachód działa 20 lokalnych przedsiębiorców prowadząc w sumie ponad 90 restauracji. Franczyzobiorcy korzystają ze wszystkich zalet i usprawnień, jakie gwarantuje dobrze zaprojektowany i rozwijany od dziesiątków lat system, a jednocześnie mają swobodę w kształtowaniu polityki zaangażowania społecznego swoich restauracji. I to dzięki ich pomysłom, znajomości lokalnych potrzeb i zaangażowaniu własnym oraz całego zespołu, można powiedzieć, że tam, gdzie jest restauracja McDonald’s, tam się dzieje.

Materiał oryginalny: Sukces to nasza wspólna zasługa - Gazeta Wrocławska

Dodaj ogłoszenie