Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przepisy: Jak zrobić kapustę z grzybami?

Smakosz
Smakosz
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Tutaj ...
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Tutaj ... screen z YouTube
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grzybami. Tutaj znajdziecie przepis na to danie tak charakterystyczne dla wigilii Bożego Narodzenia.

Składniki potrzebne nam do zrobienia kapusty z grzybami:

* 1 kg kapusty kwaszonej
* 15 dag grzybów suszonych
* suszone śliwki
* 2 cebule
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżka mąki
* 1/2 łyżeczki kminku
* 2 liście laurowe
* 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.

2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.

3. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.

4. Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.

Zobacz też: Jak zrobić makowiec?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto