Święcenie pokarmów rozpoczyna się już w godzinach przedpołudniowych, a kończy najpóźniej około godziny 18. Przez cały dzień kościoły pełne są wiernych. W końcu chyba nikt nie potrafi sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez tradycyjnej święconki.
Zobacz też: Groby Pańskie w poznańskich kościołach [ZDJĘCIA]
Zwyczaj pojawił się w chrześcijaństwie około VIII wieku, ale wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich. Początkowo święcono jedynie baranka, którego następnie spożywano w świątyni. Z czasem zaczęto święcić także inne pokarmy, które zabierano z kościołów do domów.
Sprawdź: Jak będą czynne sklepy w Wielkanoc?
Widzisz coś ciekawego, zaskakującego, dziwnego? Pisz na [email protected], dodaj swój artykuł lub zostaw nam wiadomość na Facebooku
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?