Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święta na wynos: Zaoszczędzisz czas, wydasz więcej

Elżbieta Podolska
Katarzyna Walkowiak i Izabela Mikołajczyk ze świąteczną  babą i mazurkiem
Katarzyna Walkowiak i Izabela Mikołajczyk ze świąteczną babą i mazurkiem G. Dembiński
Kto nie ma ochoty na wielogodzinne gotowanie i pieczenie świątecznych przysmaków, może je po prostu zamówić w restauracjach, cukierniach, a nawet sklepach. W tym roku z takiej usługi można skorzystać praktycznie do ostatniej chwili, czyli aż do Wielkiej Soboty.

Cały czas można składać zamówienia na pieczywo i ciasta w cukierniach i piekarniach. Największym wzięciem cieszą się: mazurki (od 11 zł za sztukę) i torty (od 22 zł za kg), ale do wyboru są także różnego rodzaju wielkanocne baby (od 11 zł/kg), pyszne zające, np. biszkoptowe (od 10 zł za sztukę), serniki (od 20 zł/kg), szarlotki (od 18 zł/kg), ciasta z owocami (od 20 zł/kg). Można nawet dostać paschę (od 14 zł/kg), czyli deser z sera twarogowego.

- Jeszcze nie mamy dużo zamówień na ciasta wielkanocne, ale ruch się już zaczął - mówi Izabela Mikołajczyk z cukierni Fryderyk na ulicy Grunwaldzkiej.

W cukierni na Plewiskach też na razie nie ma dużo zapisów. - Wiele osób przychodzi i pyta, ale zamawiać będzie dopiero od poniedziałku - mówi Jagoda Kałużyńska, sprzedawca.

Ogromnym zainteresowaniem cieszy się natomiast świąteczne menu w Gospodzie Młyńskie Koło. - Mamy bardzo dużo zamówień, szczególnie na szynkę, pasztety, gęsinę i pierogi - mówi Karolina Wolko, właścicielka. - Ludzie zamawiają przede wszystkim takie specjały, które trudno zrobić w domu. Z zimnych przekąsek króluje sandacz i sałatka jarzynowa. Zamówienia przyjmowane są do samych świąt. Wystarczy zadzwonić nawet w Wielki Piątek i po kilku godzinach są do odbioru.

Nie są to małe wydatki, bo pasztety kosztują od 30 do 44 zł za kg, mięsa od 50 do 140 zł za kg. W restauracji hotelu Rzymskiego można zamówić także zupy, jak: żurek czy bazyliową (ponad 20 zł zł za litr).

Świąteczne wyroby można także zamawiać w sklepach. - Nasze trzy pracownie cukiernicze: "Expressowa", "Santos" i "Warta" będą sprzedawać ciasto nawet w Wielką Sobotę - mówi Renata Kosińska ze "Społem". - Przygotowujemy trzy tony wielkanocnych bab, 2,5 tony makowca i serniki, a w "Expressowej" będą jajka i zajączki z ciasta jogurtowego.

Jak zwykle sporo osób zdecyduje się na zamawianie gotowych pater z garmażerką w "Prosiaczku". Za porcję mięsa czy ryby w galarecie zapłacimy od 3 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto