Szczupak w sosie chrzanowym
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki:
2 dzwonka ze szczupaka ( lub jedno duże)
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny do smaku
1,5 łyżki mąki
1 cytryna
2 łyżki chrzanu tartego
szczypta cukru
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
3/4 szklanki wody
Przygotowane
Oczyścić , umyć i osuszyć dzwonka szczupaka. Naciąć dzwonko tak by dało się je rozłożyć ( trzeba usunąć kręgosłup).Przeciąć każde dzwonko na dwa kawałki.
Posolić i posypać pieprzem .
Polać sokiem z 3/4 cytryny zmieszanym z łyżką oleju ułożone w pojemniku dzwonka i zostawić przykryte na 30 minut w lodówce.
Wyjąć szczupaka z marynaty i osuszyć .
Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oleju. Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
W innym garnku rozgrzać 2 łyżki masła , wsypać mąkę( 1 łyżkę )- wymieszać.
Wlać śmietankę z wodą. Ogrzewać mieszając aż sos zgęstnieje.
Dodać chrzan. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Włożyć do sosu usmażonego szczupaka i dusić na bardzo małym gazie 5 minut.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?